Több hatalom is versenghet a csendes-óceáni Új-Kaledóniáért

A természeti erőforrásokban gazdag szigetcsoporton található a világ nikkelkészleteinek több mint 25 százaléka.

2021. 12. 12. 6:54
MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping
Peking, 2019. november 6. Hszi Csin-ping knai elnk (j) s Emmanuel Macron francia elnk kezet fog kzs sajtrtekezletk utn a pekingi Nagy Npi Csarnokban 2019. november 6-n. MTI/EPA/Pool/Jason Lee Fotó: Jason Lee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország csendes-óceáni tengerentúli területe vasárnap népszavazáson döntheti el, hogy továbbra is Párizshoz kötődik, vagy önálló útra lép. Függetlensége esetén Új-Kaledónia több hatalom versengésének középpontjába kerülhet, ugyanis Kína, Ausztrália és Japán is szeretné kiterjeszteni a befolyását a természeti erőforrások szempontjából kiemelt jelentőségű szigetcsoportra.

Új-Kaledónia lakosai már 2018-ban és 2020-ban is szavazhattak a függetlenségükről, mindkét esetben szoros versenyben ugyan, de a lojalisták győztek. Ez valószínűleg most sem alakul másképp, ráadásul a függetlenségpártiak bojkottálhatják a szavazást azzal, hogy annak elhalasztását követelik a koronavírus-járvány miatt. 

Ennek ellenére Franciaországban többen aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem tesz eleget azért, hogy fenntartsa a befolyását a stratégiailag fontos csendes-óceáni régióban. Többek között Éric Zemmour, jobboldali elnökjelölt is felszólalt a vezetők könnyelműsége ellen.

Új-Kaledónián található a világ nikkelkészleteinek több mint 25 százaléka, ezért nem meglepő, hogy ennyien jelentkeznének a Párizs által hagyott űr betöltésére. A nikkel az elektromos autók akkumulátorának egyik legfontosabb alapanyaga, emellett például pénzérmék készítésére is használják. Ezenfelül a szigetcsoport hatalmas kizárólagos gazdasági övezettel rendelkezik, ami nemcsak a halászat miatt lényeges, de más természeti erőforrások kiaknázásának szempontjából is.

Habár Franciaországban Peking térnyerésétől tartanak, mivel az ország már Új-Kaledónia első számú exportpiacává nőtte ki magát az utóbbi tíz évben. 

A szigetcsoport összes kivitelének több mint 57 százalékát teszi ki Kína, amely jelenleg is több partnerségi megállapodást folytat új-kaledóniai bányákkal. 

Ez egyébként nem szokatlan, a Tesla is kötött ilyen jellegű egyességet a szigetcsoport egyik vállalatával. Roch Wamytan, függetlenségpárti vezető nyilatkozatában kiemelte, Új-Kaledónia nem fél Pekingtől, hiszen Franciaország volt az, aki gyarmatosította a szigeteket, nem pedig Kína.

Több szakértő kiemelte azt is, hogy nem feltétlenül csak Kínától kell tartania Franciaországnak a befolyásvesztés kapcsán. Antoine Bondaz párizsi kutató azt nyilatkozta a Politico amerikai lapnak, hogy ha a sziget elnyeri függetlenségét, akkor több ország is, köztük Japán és Ausztrália versenghet az erőforrásokért.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Emmanuel Macron francia elnök kezet fog közös sajtóértekezlet után a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jason Lee)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.