Saját pártot alapíthat Jeremy Corbyn volt munkáspárti vezető

Az új formáció akár a Munkáspárt 2024-es választási bukását is eredményezheti.

2022. 01. 10. 13:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeremy Corbyn, a 2020-ban félreállított munkáspárti vezető Béke és Igazság nevezetű jótékonysági szervezetéből csinálna politikai pártot, mely akár már a 2024-es parlamenti választásokon is indulhat − számol be a The Daily Telegraph konzervatív brit napilap. Az ötlet azután fogalmazódhatott meg Corbyn fejében, hogy elfogadta, nem indulhat a Munkáspárt színeiben a londoni Islington North választókerületében, amit egyébként 2019-ben a szavazatok 63 százalékával nyert meg. 

A politikushoz közel álló források szerint még mindig nagy a támogatottsága, így könnyen lehet, hogy annyi képviselői mandátumot tud megszerezni a Munkáspárt kárára, ami megakadályozhatja a baloldali párt esetleges győzelmét 2024-ben. A közvélemény-kutatásokat az ellenzéki alakulat jelenleg 39 százalékkal vezeti.

Jeremy Corbyn tizenhat éves kora, 1965 óta volt tagja a Munkáspártnak, egészen addig, amíg 2020-ban fel nem függesztették párttagságát, miután ő és pártja antiszemita botrányba keveredett. Corbyn 2016-ban vette át a szervezet irányítását, ezt követően többen is ott hagyták a pártot, nagy részük az antiszemitizmust jelölte meg ennek fő okaként.

 Az esélyegyenlőségi és emberi jogi bizottság nem-kormányzati testület ennek kapcsán vizsgálatot folytatott a képviselők és párttagok körében, melynek eredményét 2020 októberénben hozták nyilvánosságra: a Munkáspárt berkein belül több esetben is antiszemitizmussal kapcsolatba hozható bűncselekményeket követtek el.

 − Már egy antiszemita is eggyel több, mint kellene, azonban szerintem ezek a vádak eltúlzottak, a média túl nagy feneket kerít az egész ügynek

− kommentálta akkor a jelentést Corbyn, ami nagy felháborodást váltott ki mind párton belül, mind a társadalomban. Ezt követően felfüggesztették párttagságát, azóta függetlenként ül a brit képviselőházban.

Az, hogy mikor alakul párttá a szervezet, még kérdéses, részletes tervek egyelőre még nincsenek. Ha ez megtörténik, Corbyn kedvenc témái határozhatják meg a programot: az emberi jogok, a munkások jogai és a nukleáris leszerelés.

 Egyes közeli források szerint több, a jelenlegi vezetésben csalódott munkáspárti képviselő is csatlakozna az új formációhoz.

Borítókép: Jeremy Corbyn korábbi munkáspárti vezető. (Fotó: PA/Hollie Adams)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.