időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

A három balti állam is szankciókat sürget

2022.02.21. 22:26 2022.02.22. 11:27
A három balti állam is szankciókat sürget

Észtország, Lettország és Litvánia azonnali uniós szankciók kivetését követelte hétfőn este Oroszországgal szemben, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitását. Elítélte a döntést az osztrák kancellár és a svéd külügyminiszter is.

Az Európai Uniónak haladéktalanul szankciókat kell kivetnie Oroszország ellen – közölte Edgars Rinkevics lett külügyminiszter a Twitter-oldalán. „Az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok elismerése Oroszország által a nemzetközi jog és Ukrajna területi épségének arcátlan semmibevétele. Lettország elítéli ezt az agressziós cselekedetet és határozott nemzetközi választ sürget. Az EU-nak haladéktalanul szankciókat kell kivetnie” – írta Rinkevics.

A lett külügyi tárca szóvivője időközben bejelentette, hogy a balti állam kedden Javelin típusú hordozható páncéltörő rakétarendszereket küld Ukrajnába. 

Rinkevics Lettország elnökével és miniszterelnökével közös nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, „a lehető legszigorúbb intézkedések megtételére Oroszország agressziójának megfékezése és Ukrajna támogatása végett”. Az észt államfő külön nyilatkozatban kérte az EU-t szankciók bevezetésére „a nemzetközi jog súlyos és igazolhatatlan lábbal tiprása miatt”. Gitanas Nauseda litván elnök szerint Luhanszk és Donyeck elismerése a nemzetközi jog tűrhetetlen megsértésének minősül, egyben pedig a minszki megállapodások egyoldalú felrúgását jelenti.

„Biztos vagyok abban, hogy büntetőintézkedésekkel kell válaszolni a helyzet ilyetén elmérgesedésére” 

– ezt Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hangsúlyozta. A három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia már január 21-én jelezte, hogy páncéltörő és légvédelmi rakétákkal fogják ellátni Ukrajnát. Litvánia Stinger hordozható légvédelmi rakétákat szállított február 13-án, Észtország pedig Javelin páncéltörő rakétákat. Ann Linde svéd külügyminiszter mikroblogján szintén határozottan elítélte Putyin döntését a szakadár ukrajnai területek függetlenségének elismeréséről. A lépést a nemzetközi jog és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodások megsértésének nevezte.

Karl Nehammer osztrák kancellár szintén azt mondta, hogy Putyin döntése a minszki megállapodások megsértését jelenti és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló diplomáciai erőfeszítésekre mért csapásként értelmezhető. Alekszandar Vucsics szerb elnök a belgrádi Pink Televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Putyin döntése teljességgel megváltoztatja a világrendet.

„Ez a döntés teljességgel felborítja a globális biztonsági rendszert, és a biztonság politikai rendet is. Ez a helyzet fogja, feltehetőleg, a legkomolyabb kihívást jelenteni számunkra az elkövetkező tíz-húsz évben. Változik a világrend” – hangsúlyozta a szerb államfő.

Borítókép: DELFI / Tomas Vinickas

Háború Ukrajnában

Morawiecki: Varsó csak akkor támogatja harci gépekkel Ukrajnát, ha a NATO dönt erről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.