Gázai filmsorozattal is harcba szállnak Izraellel a palesztinok

A világszerte népszerű izraeli Fauda című sorozat palesztin változatát készítik el.

2022. 02. 06. 18:22
Palestinian actors and crew shoot a scene of the series by local Al-Aqsa TV "Qabdat al-Ahrar," meaning "Fist of the Free" in Arabic, in Gaza city on December 29, 2021. - In the Hamas-ruled Gaza Strip, an impoverished Palestinian territory with scant resources for entertainment, a crew from Al-Aqsa TV is shooting a "pro-resistance" series aiming to present their side of the Israeli-Palestinian conflict, intended as a spin on the popular Israeli series "Fauda", followed worldwide on streaming services such as Netflix, HBO, and Apple TV, yet largely regarded by Palestinians as Israeli propagnda. (Photo by Mahmud Hams / AFP) Fotó: Europress/AFP/Mahmud Hams
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek az első képek a Kabdat al-Ahrar, azaz a Szabadok ökle című, a Gázai övezetben készülő film forgatásáról – és a felvételek alapján valóban látványos alkotásra lehet számítani. 

Először idén januárban kelt nemzetközi híre, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász a televízióban is felvenné a kesztyűt Izraellel, és egy olyan filmsorozaton dolgoznak, amely méltó versenytársa lehet a világszerte népszerű, izraeli beépített ügynökök életét elmesélő és immár negyedik évadához érő Faudának (az arab szó jelentése: káosz). Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint a Szabadok ökle 30, egyenként negyvenperces epizódból állna, azzal a nem titkolt céllal, hogy bemutassa a palesztin narratívát az izraelivel szemben.

A forgatókönyv szerint egy izraeli egység megpróbál beszivárogni a Gázai övezetbe, hogy elraboljanak egy magas rangú palesztin vezetőt. 

A történet alighanem azon a 2018-as incidensen alapul, melynek során állítólag az övezetbe behatoló izraeli kommandósok lelepleződtek, majd tűzharcba keveredtek, amely egy izraeli és hét palesztin életét követelte. A készítők szándéka saját bevallásuk szerint ugyanakkor kevésbé a Hamász fegyveres szárnyának bemutatása, mint inkább az átlagos palesztinok mindennapi ellenállásának ábrázolása.

A Szabadok ökle a tervek szerint az idén áprilisra eső ramadánkor kerülne adásba, amely az arab világban hagyományosan az új sorozatok premierjének időszaka. Sok idejük tehát már nincs a munkálatokra, ráadásul az alkotók panaszai szerint a dolgukat az is nehezíti, 

hogy Izrael nem engedélyezi modern filmtechnika, például kamerák, objektívek szállítását a Gázai övezetbe. 

Alapfelszereléssel dolgoznak  Fotó: Europress/AFP/Mahmud Hams

Annyit lehet tudni, hogy a film nagyon alacsony költségvetésből készül, viszont pénzt sem kérnek érte, bárki műsorra tűzheti, aki kéri. A palesztin televíziós csatornák többsége, valamint néhány arab adó már be is jelentkezett a sorozatért. Kérdés, hogy végül hány emberhez jut el, miközben a Fauda a világ egyik legnagyobb médiaszolgáltatóján, a Netflixen is elérhető, az új évadok rendre a tíz legnézettebb film között futnak be. Bár az izraeli termékek bojkottjára felszólító úgynevezett BDS-mozgalom szerint a Fauda „arabellenes izraeli propaganda, amely dicsőíti a palesztinok ellen elkövetett izraeli háborús bűnöket”, a sorozatot még az arab világ egy részében – sőt a palesztinok között is – sokan nézik.

Fotó: Europress/AFP/Majdi Fathi

A filmben egyébként kizárólag palesztin színészek szerepelnek, a zsidó karaktereket is ők játsszák. Mint a Jerusalem Post megjegyezte, ezért aztán furcsa módon a zsidók is mind arabul beszélnek, és a zsidókat alakító nők a szerep kedvéért sem vehették le a hajukat elfedő hidzsábot. Az alkotók javára írják ugyanakkor, hogy igyekeztek hitelesen ábrázolni Izraelt, például még izraeli zászló, valamint a cionizmus atya, Herzl Tivadar képe is feltűnik néhány jelenetben. 

Az izraeli portál emlékeztetett arra is, hogy a palesztin színészeknek már meggyűlt a bajuk szerepükkel, a nézők nem mindig tudják elválasztani a filmet a valóságtól. 

Egy sorozatban egy zsidó nőt játszottam. Miután levetítették, egy nő megpróbált megfojtani. Azt mondta: gyűlöllek, amiért ártasz nekünk. Egy másik alkalommal egy 13 éves fiú kővel dobott fejbe, mert azt hitte, zsidó vagyok. Ez azt jelenti, hogy jól játszottam 

– idézte az AFP Kamila Fadel palesztin színésznő tapasztalatait.

 

Borítókép: Látványos jelenet a Szabadok ökléből. (Fotó: Mahmud Hams/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.