Jens Stoltenberg: Moszkva szándékosan követel teljesíthetetlen garanciákat

A NATO-főtitkár szerint Oroszország nyílt támadást intéz az alapvető európai értékek és biztonság ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 19. 14:29
STOLTENBERG, Jens
München, 2022. február 19. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva szándékosan támaszt teljesíthetetlen követeléseket a NATO-val szemben − jelentette ki szombaton Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). Stoltenberg úgy vélte, jelenleg a legnagyobb veszélyt a nagyarányú katonai mozgósítás és a háborús retorika elegye jelenti, melynek révén az orosz vezetés teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a NATO felé, majd katonai következményekkel fenyegetőzik. A főtitkár az alapvető európai értékek és az európai biztonság elleni nyílt támadással vádolta Moszkvát, és hangsúlyozta, hogy a NATO tagországai teljes mértékben elkötelezettek egymás védelmében.

− Bár Moszkva megpróbálja visszaforgatni a történelem kerekét azáltal, hogy újrateremtené a Szovjetunió idején fennálló befolyási övezetét, a NATO-tagországok egységesek, és minden szükséges lépést megtesznek a saját és szövetségeseik védelmében

− mondta a főtitkár.

Az ülésen felszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki kijelentette: Oroszország jövőbeni gazdasági boldogulását kockáztatja Ukrajna esetleges megszállásával, egy ilyen lépés ugyanis rendkívül súlyos pénzügyi és gazdasági szankciókat vonna maga után. Azzal vádolta Moszkvát, hogy durva kísérletet tesz a nemzetközi rend szabályainak felülírására.

Von der Leyen egyúttal azt vetette az orosz kormány szemére, hogy − Kínával együtt − a nemzetközi status quo megváltoztatására törekszik, az erősebb jogát a jogállamiság fölé helyezné, az önrendelkezés helyébe pedig a megfélemlítést állítaná.

A konferenciát egyébként 1991 óta először orosz résztvevők nélkül rendezték. Az 58. MSC-t megnyitó pénteki köszöntőjében a tanácskozás szervezőbizottságának 15 év után távozó elnöke, Wolfgang Ischinger kifejezte sajnálatát Oroszország távolmaradása miatt. Hangsúlyozta: mindig igyekeztek gondoskodni arról, hogy a konferencián minden nézőpont megjelenjen.

Az MSC-re a koronavírus-világjárvány miatt a szokásos mintegy kétezer helyett nagyjából hatszáz vendéget hívtak meg, köztük mintegy harminc állam-, illetve kormányfőt és száznál is több minisztert. A bajor főváros egyik leghíresebb szállodájában, a Hotel Bayerischer Hofban rendezett tanácskozásra meghívták például Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt, Olaf Scholz német kancellárt és Kamala Harris amerikai alelnököt. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is meghívást kapott. Ők arra hivatkozva hárították el a részvételt, hogy szerintük az MSC elveszítette objektivitását.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a müncheni biztonságpolitikai konferencián (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.