Lapozó: Migráció elleni gyűlöletkeltéssel és hazugsággal vádolja a belügyminiszter a spanyol jobboldalt

Összehangolt drónfenyegetés érte Svédország atomerőműveit · Az immunhiányos betegek ingyen kapják az FFP2-es maszkokat a francia patikákban · Történelmi döntés: felfüggesztettek egy svéd püspököt.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 02. 17:00
 Grande-Marlaska, Fernando
Lyon, 2018. október 9. Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió hat legnépesebb országa (G6) belügyminisztereinek lyoni találkozóján 2018. október 9-én. A német, a francia, a brit, a spanyol, az olasz és a lengyel belügyminiszter a terrorizmus elleni küzdelemrõl és a migráció kérdéseirõl tárgyal. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo) Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összehangolt drónfenyegetés érte Svédország atomerőműveit

A múlt hónap közepén több svédországi atomerőmű-reaktor közelébe is drónok repültek be. A hatóságok közlése szerint egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg az esetek kapcsán, de nagy erőkkel nyomoznak az ügyben. A sugárzásbiztonsági hatóság egyik vezetője, Johan Friberg elmondta, hogy hasonló, veszélyesnek mondható légtérsértésekre korábban is volt példa, de január 15-én összehangolt akciónak tűnt az eset, mivel egy időben jelentek meg különböző helyeken lévő reaktoroknál.

A rendőrség nemzeti operatív egységének légi biztonságért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy már egy ideje foglalkoznak a megelőzéssel, de mostantól különféle – nem részletezett – intézkedésekkel növelik a biztonságot és megerősítik a védelmet az ország összes működő és bezárt atomreaktora körül.

Svédországban nem ritkák a biztonsági kockázatot jelentő drónos visszaélések. Az elmúlt hétvégén elfogtak egy külföldi állampolgárt, aki a Stockholm melletti Drottningholm kastélynál – melyet a királyi család rendszeresen használ – reptetett egy drónt. A férfit később elengedték, de az ügyészség vizsgálódik az ügyben. 

Forrás: Dagens Nyheter

Az immunhiányos betegek ingyen kapják az FFP2-es maszkokat a francia patikákban

Ezentúl ingyen juthatnak hozzá a nagy szűrőképességű és ezért a koronavírus ellen fokozott védelmet biztosító FFP2-es maszkokhoz Franciaországban azok az emberek, akik az immunhiányos állapotok valamely változatától szenvednek. Az érintettek két vagy öthetente vehetnek át a patikákban húsz vagy ötven darab maszkot a háziorvostól kapott igazolás alapján. Az immunhiányos betegek esetében ugyanis bebizonyosodott, hogy őket az oltóanyagok felvétele sem védi meg megfelelő és ugyanolyan mértékben a koronavírus által okozott súlyos szövődményektől, mint a nem immunhiányos – vagy akár más betegségekben szenvedő – embereket. Franciaországban az intenzív osztályokon fekvő, és koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetett immunhiányos betegek a páciensek tíz–harminc százalékát teszik ki. A teljes francia lakosságban pedig kétszáz–háromszázezer súlyos immunhiánnyal élő beteget tartanak nyilván. A rendelkezés éppen akkor lép életbe, amikor az országban szerdától enyhítéseket vezetnek be a járványügyi szabályokon. A köztereken megszűnik a maszkviselési kötelezettség, véget ér a létszámkorlátozás a stadionokban és a kulturális helyszíneken, valamint az otthoni munkavégzés sem lesz kötelező, csak ajánlott marad.

Forrás: Francetvinfo.fr

Történelmi döntés: felfüggesztettek egy svéd püspököt

A svéd egyház kedden bejelentette, hogy véglegesen felfüggeszti hivatalából Thomas Petersson visby-i, valamint a külföldön élő svédek lelkigondozásáért felelős püspököt. Petersson ezentúl sem papként, sem diakónusként sem szolgálhat a lutheránus felekezetnél. Az ügy hátterében az áll, hogy a püspök házasságon kívüli kapcsolatot folytatott az egyházmegye egyik alkalmazottjával. Az esetet maga a püspök és hét másik lelkész jelentette az egyház illetékes bizottságának, ezután került sor a vizsgálatra. Az egyházmegye vezetőjét meghallgatta a bizottság, majd meghozta döntését, melyet azzal indokolt, hogy tettével megszegte szentelési fogadalmát, és a püspöki hivatalhoz kapcsolódó jó hírnéven is csorbát ejtett, ami különösen súlyos, mert így a hitelességet és a tekintélyt ásta alá. A bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy ilyen döntésre a svéd egyház és az állam 2000-ben történt szétválása óta még nem került sor. A meghozott határozottal kapcsolatban nincsen jogorvoslati lehetőség. 

Forrás: SVT

Migráció elleni gyűlöletkeltéssel és hazugsággal vádolja a belügyminiszter a spanyol jobboldalt

A spanyol Szocialista Munkáspárt tagja, Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter azt rótta fel a múlt heti madridi csúcstalálkozón az Orbán Viktor miniszterelnököt is vendégül látó VOX-nak, hogy „hazudik, amikor a bevándorlást a bűncselekményekkel állítja párhuzamba”. A vita azután robbant ki, hogy a VOX parlamenti képviselője, Yolanda Melero arról kérdezte a belügyminisztert a parlamentben, hogy milyen, „az állampolgárok biztonságát” garantáló intézkedést tervez a kormány 2022-ben annak érdekében, hogy „ne ismétlődhessen meg a tavalyi invázió, melynek során ötvenezer migráns érkezett az országba”. A belügyi tárca vezetője szerint a jobboldalnak egyetlen célja van: gyűlöletet kelteni a bevándorlók ellen. Marlaska emlékeztette a VOX-ot, hogy adataik szerint a külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan csökken Spanyolországban. A bűnelkövetők nyolcvan százaléka ugyanis spanyol állampolgár. Ezután felszólította a párt képviselőjét, hogy ne generáljon feszültséget, mert a kormány célja, hogy az együttélést támogassa és nem az ellenkezőjét. Ezután cinikusan kijavította a Melero által említett számot és közölte: nem ötvenezer, hanem 41 945 bevándorló érkezett tavaly Spanyolországba. 

Forrás: Cope.es

Borítókép: Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió hat legnépesebb országa (G6) belügyminisztereinek lyoni találkozóján 2018. október 9-én. A német, a francia, a brit, a spanyol, az olasz és a lengyel belügyminiszter a terrorizmus elleni küzdelemről és a migráció kérdéseiről tárgyal. (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.