Lapozó: Kétmillió pszichés zavarokkal küzdő gyermeket kezelnek Olaszországban a járványhelyzet miatt

Olaszország enyhít a járványügyi intézkedéseken · Dűlőre jutott a belga kormány az energiaárak ellensúlyozásának kérdésében · Kampánytéma az egészségügyi ellátás hiánya Franciaországban.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 01. 18:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország enyhít a járványügyi intézkedéseken

Az olaszoknak még tíz napig kell viselniük kültéren az egészségügyi szájmaszkot, aztán megszabadulhatnak tőle. A folyamatosan javuló járványügyi adatoknak köszönhetően Olaszország lassan visszatérhet a normalitáshoz. Hétről hétre újabb járványügyi könnyítések bevezetését tervezi a kormány. Várhatóan március 31-én érkezik el a járványügyi vészhelyzet vége, február 11-től pedig már feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, illetve megnyitják a szórakozóhelyek kapuit. Az oltási kampány tovább folytatódik. A keddi naptól lép életbe az ötven év feletti munkavállalók oltási kötelezettsége. Kétmillió oltatlan számíthat szankciókra, amely az első két hétben csak száz, ezt követően 600 és 1500 euró közötti pénzbírságot jelent. Február elsejétől kilencről hat hónapra csökkentik a zöldkártya érvényességi időintervallumát Olaszországban az oltási kampány felgyorsításának érdekében. 

Forrás: ANSA

Dűlőre jutott a belga kormány az energiaárak ellensúlyozásának kérdésében

Több heti huzavona után Belgium szövetségi kormánya elfogadta és kihirdette az energiaárak ellensúlyozása érdekében elrendelt intézkedéseit. A friss konszenzus szerint a szociális alapon meghatározott energiatarifákat továbbra is a már korábban kijelölt rászoruló családoknak biztosítja a belga állam. A kedvezményes tarifával az érintett kilenszázezer háztartás, azaz csaknem kétmillió belga, azonban nemcsak az eredeti határidőig, azaz március végéig, hanem legalább június végéig számolhat.

A többi – átlagos vagy azon felüli jövedelemmel rendelkező – háztartás számára a belga kormány az elektromos áram árába épített forgalmi adót 21 százalékról hat százalékra csökkenti. Az intézkedés azonban csak négy hónapig marad érvényben. Ezenfelül az állam összesen száz euróval járul hozzá a háztartások fűtési költségeihez, függetlenül a fűtőanyag fajtájától. A száz eurót azonban mindenkinek a villanyszámláján írják majd jóvá, jelentette be a belga miniszterelnök, Alexander De Croo.

Hosszú távon pedig terítékre kerül az energiahordozók áfájának teljes reformja is. A belga háztartások és a családok támogatása érdekében meghozott intézkedések a belga államnak összesen egymilliárd eurójába kerül majd. 

Forrás: RTL

Kampánytéma az egészségügyi ellátás hiánya Franciaországban

Egyre nagyobb problémát okoz Franciaországban az orvoshiány. Az akadozó egészségügyi ellátással vagy annak teljes hiányával sújtott területeket már évek óta „egészségügyi sivatagnak” nevezik a franciák. Míg 2016-ban „csak” 5,7 millió francia élt az egészségügyi sivatagok között emlegetett régiókban, 2019-ben már 7,4 millióan, és a helyzet azóta is romlik.

Az orvosi ellátás hiányát több tényező együttállása váltotta ki és tartja fenn Franciaországban. Például az, hogy az 1970-ben bevezetett létszámstopot – amely az orvosképzésbe felvehető egyetemisták számát korlátozta – csak ötven évvel annak bevezetése után törölte el Emmanuel Macron. Az egyetemekről most kikerülő fiatal orvosok pedig az egyébként is jól ellátott nagyvárosokban helyezkednek el, elutasítva a számukra nem vonzó vidéki életformát. A francia polgármestereket tömörítő szervezet (AMRF) ezért körkérdésben fordult a francia elnökválasztás jelöltjeihez, hogy ismertessék az égető problémára kidolgozott javaslatukat.

Marine Le Pen meghagyná a választás szabadságát az orvosok számára, azonban a pénzügyi ösztönzés különböző meggyőző formáit vezetné be. Éric Zemmour a szabadúszóként dolgozó orvosokat vonná be az államilag szervezett ellátásba, akiket kötelezne például a sürgősségi osztályokon ellátott ügyeletekre. Valérie Pécresse pedig négy évre emelné az általános orvosi képzés után a rezidensek kötelező gyakorlati képzését, amelynek az utolsó évét valamely egészségügyi sivatagban kellene letölteniük. 

Forrás: CNEWS

Kétmillió pszichés zavarokkal küzdő gyermeket kezelnek Olaszországban

Az immár két éve tartó világjárvány felforgatta a megszokott életvitelt, többrétű zavarokat hagyva maga után. Egyre több serdülő korú fiatal és családja fordul szakemberhez a pszichés megpróbáltatások feldolgozására, a kialakult feszültségek és szorongások feloldására. A regisztrációk szerint jelenleg kétmillió kiskorú kezelése zajlik. A megszokott emberi kapcsolatok hiánya, a játék, a kikapcsolódás és a sportolási lehetőségek megvonása, a bezártság és egyedüllét okozta pszichés traumák egyre szembetűnőbben kerülnek a felszínre. A mentális és pszichés megterhelés okozta sérülések kezelésére egyre több olasz kórházban biztosítanak teret. Általános tünetként az agresszió, viselkedészavarok és szorongás tapasztalható, de a depressziós tünetek jelentkezése is gyakori. A terápiák a kiskorúak és családtagjaik szoros együttműködésével zajlanak. 

Forrás: ANSA

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.