Óriási lyukat robbantott a lövedék a kijevi lakóépületbe + videó

Az emeletes ház hat lakása teljesen megsemmisült, ketten meghaltak.

Magyar Nemzet
2022. 02. 26. 17:48
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. február 26. Tüzérségi támadásban megrongálódott toronyház Kijevben 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási lyukat robbantott egy becsapódó lövedék egy emeletes lakóház oldalába Kijevben. A jelentések először arról szóltak, hogy csodával határos módon a támadásban senki nem halt meg,

később azonban kiderült, hogy ketten életüket vesztették, hatan pedig megsérültek.

A lövedék a 17–18. emeleten találta telibe az épületet, amely nagyjából másfél kilométerre fekszik a Szikorszkij repülőtértől. A 16 és 20. emelet között több lakás megrongálódott, hat pedig lényegében teljesen megsemmisült. A támadás után 80 lakost evakuáltak. A becsapódás pillanatáról videót is közzétettek:

A BBC beszámolója szerint a helyszínt a hatóságok részint megtisztították a romoktól, de most is katasztrófa sújtotta területnek néz ki. Az egyik környéken élő férfi arról beszélt, soha nem látott még ilyen pusztítást, és arra kérte a nyugati országokat, hogy segítsenek hazáján. Korábban az ukrán külügyminiszter is megosztott egy képet a Twitteren az épületről, azt követelve, hogy a nyugati világ állítsa meg az „orosz háborús bűnösöket”.

Moszkva állítja: kizárólag katonai célpontokat támadnak. A közösségi médiába feltöltött felvételekből azonban egyértelműen kiderül, hogy civilek is többször célkeresztbe kerültek. Városi hadviselésben, mint amilyennel Kijevben is szembenéznek, egyébként is magas a kockázata, hogy civileket is eltalálnak. Az ukránok közlése szerint eddig majd 200 civil életét követelte a háború.

Közben az orosz média is azzal vádolja az ukrán hadsereget, hogy Kelet-Ukrajnában lakott területeket lőtt tüzérségével.

Borítókép: Hat lakás teljesen megsemmisült. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.