Gyorsabban terjed Kínában az új Covid-variáns, mint az előzőek

Már több mint harminchétmillió embert vettek vesztegzár alá öt nagyvárosban.

Mártonffy Attila
2022. 03. 16. 12:41
Sanghaj, 2022. március 15. Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az elõzõ hét során az újonnan azonosított, belföldi fertõzésbõl eredõ Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelsõ járványhullám óta nem látott szintre emelkedett. MTI/EPA/Alex Plavevski Fotó: Alex Plavevski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár emberek tízmillióit vették vesztegzár alá Kínában, a kelet-ázsiai országra most sokkal keményebb járványellenes harc vár, mint amilyet két évvel ezelőtt, a Covid–19 kitörésekor vívott.

A mostani hullám ugyanis sokkal gyorsabban terjed, mint az előző vírusvariánsok által előidézettek.

Ez jól megmutatkozik a napi esetszám növekedésével: míg februárban csupán néhány tucat megbetegedés fordult elő, addig kedden már több mint 5100 esetet regisztráltak, s ez magasabb, mint amennyit 2020 elején Vuhanban észleltek. Meglehet, hogy ez a szám, más országokkal összehasonlítva alacsonyabb, viszont sok egy olyan országban, amely szigorú Covid-ellenes politikát hirdetett, s már egyetlen megbetegedés esetén városrészeket, sőt egész városokat zárt le.

Kedden Kína huszonegy tartományából jelentettek megbetegedéseket, köztük olyan metropoliszokból, mint Peking, Sanghaj és Sencsen. Igaz ugyan, hogy az esetek száma mindössze néhány ezer lehet, ennek ellenére

keddig összesen 37 millió embert szigeteltek el.

A megbetegedések e hó elején ugrottak meg néhány tartományban, többek között a keleti Santungban, a déli Kuangtungban és az észak-keleti Csilinben. Akkoriban a Global Times című angol nyelvű, kínai állami napilap úgy vélte, Kína képes ellenőrzése alatt tartani a járványt. Az Észak-Koreával határos Csilin viszont hamar az egyik fő gócponttá vált, miután lezártak egy teljes egyetemi campust. A tartományból kedden több mint négyezer esetet jelentettek, ez csaknem az országos fertőzések fele, s a csúcs még mesze van – írja a CNN amerikai hírtelevízió online oldala.

Az állami média szerint mindazonáltal nem világos, miként indult el az új hullám, de közrejátszhatott a külföldről történő behurcolás is.

A megbetegedéseket okozó vírusváltozatok sorát az enyhébb tüneteket okozó, de rövidebb lappangási idővel rendelkező omikron vezeti, e gyorsan fertőző variáns már országszerte átvette a korábbi delta helyét, s már az esetek nyolcvan százalékáért tehető felelőssé. Ráadásul a BA.1 néven is ismert eredeti omikron BA.2 alváltozata harminc százalékkal nagyobb eséllyel fertőz, világszerte már minden ötödik megbetegedés okozója, s a kínai állami televízió szerint ezt mutatták ki Csilin tartományban is. Mivel a BA.2 nem sokkal a BA.1 megjelenése után ütötte fel a fejét, szakértők bíznak benne, hogy nem okoz majd nagyobb galibát, mint az eredeti omikron, mert sokan már rendelkeznek a megfelelő antitestekkel, akár egy korábbi fertőzésből, akár harmadik, emlékeztető oltásból eredően.

Az öt nagyvárosban eloszló több mint 37 millió ember a korlátozások különféle szintjeit kénytelen elviselni.

Csangcsun, Csilin város, Sencsen és Tungkuan lakói nem hagyhatják el lakókörnyezetüket, kivéve a létfenntartó intézményekben, gyárakban dolgozókat és a sürgősségi dolgozókat. Továbbá háztartásonként csak egy családtag mehet bevásárolni, de ő is csak két-három naponta. Az ötödik városban, a Hopej tartománybeli Langfangban még rosszabb a helyzet, mindenkinek otthon kell kuksolnia, s csak vészhelyzetben hagyhatják el a lakást. Egyébként mindenütt felfüggesztették a tömegközlekedést, megtiltották a helyközi közlekedést, bezárták az étkezdéket és az iskolákat, valamint tömeges tesztelésbe kezdtek, továbbá katonákat vezényeltek a helyzet kézben tartására. Mindez persze óriási logisztikai kihívással jár, például számos helyen fogytán vannak a gyógyszerkészletek. Sovány vigasz, hogy Csilinben ideiglenes egészségügyi ellátóhelyeket állítottak fel.

 

Borítókép: Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.