időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

A brit külügyminiszter Moszkvával szemben újabb szankciókra szólította fel a G7 és a NATO tagállamait

Forrás: MTI
2022.04.05. 20:05 2022.04.05. 20:48
A brit külügyminiszter Moszkvával szemben újabb szankciókra szólította fel a G7 és a NATO tagállamait

London újabb nemzetközi szankciókat fog kezdeményezni Moszkvával szemben a vezető ipari országokat tömörítő G7 és a NATO tagállamainak körében az ukrajnai háború miatt – jelentette be kedden Varsóban Liz Truss brit külügyminiszter.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten Truss úgy értékelte:

a szankciók következtében az orosz gazdaság a Szovjetunió időszakába fog visszaesni. Az eddigi szankciók nyomán 350 milliárd dollár értékben fagyasztottak be orosz eszközöket, így elérhetetlenné vált az orosz deviza több mint 60 százaléka

– mondta el.

Kilátásba helyezte: csütörtökön arra fogja felszólítani az Egyesült Királyság partnereit a NATO-ban, valamint a világ legfejlettebb ipari államai mellett az Európai Uniót is magában foglaló G7 csoportban, hogy bővítsék az Oroszország elleni szankciókat.

Konkrétan említette Truss a kikötők bezárását az orosz hajók előtt, az európai bankrendszer teljes körű elszakítását Oroszországtól, a külföldi orosz aranytartalékok befagyasztását, valamint az orosz energiahordozó-import leállítását célzó egyértelmű ütemterv elfogadását.

A bucsai vérengzésről elmondta: a nemi erőszakról szóló információkat is alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetőket felelősségre kell vonni. Korábbi bejelentések szerint Truss Lengyelországban 10 millió font támogatást hirdet meg az ukrajnai háború során elkövetett szexuális bántalmazás áldozataival foglalkozó szervezetek számára.

A brit és a lengyel külügyminiszter a sajtókonferencián aláhúzta a keleti NATO-szárny megerősítésének szükségességét is. Zbigniew Rau ebben az összefüggésben felidézte: Lengyelországban jelenleg mintegy 700 brit katona állomásozik.

Rau a szankciókról elmondta: Varsó és London azok élesítése mellett áll ki.

A brit külügyminiszter hétfőn érkezett kétnapos lengyelországi látogatásra, aznap Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is tárgyalt Varsóban.

Kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is fogadta Trusst. Piotr Müller kormányszóvivő a találkozó után a szankciók mellett kiemelte az ukrajnai fegyverszállítások témáját.

Az Egyesült Királyság teljeskörűen támogatja az Ukrajna önvédelmét elősegítő lépéseket

– mondta el.

A kormányszóvivő közölte: London kész továbbra is pénzügyi eszközökkel támogatni az ukrajnai menekülteket befogadó országokat.

Borítókép: Liz Truss brit külügyminiszter a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén Liverpoolban 2021. december 12-én, a találkozó második napján. (Fotó: MTI/AP/Reuters Pool/Phil Noble)

Háború Ukrajnában

Elképesztő videón, ahogy egy tengeri akna felrobban Odesszánál

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.