Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Orosz védelmi tárca: Odessza térségében lelőttek egy nyugati fegyvereket szállító ukrán repülőgépet · Az orosz erők megtámadtak egy kőolajfinomítót.

Forrás: MTI2022. 04. 17. 7:31
Harkiv, 2022. április 16. Ukrán katonák orosz tüzérségi támadásokban megsemmisült épületek romjai között Harkivban 2022. április 16-án. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz védelmi tárca: Odessza térségében lelőttek egy nyugati fegyvereket szállító ukrán repülőgépet

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán az orosz műveleti-harcászati légierő 67 ukrán élőerő- és haditechnikai összpontosulásra mért csapást.A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosülásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást.Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt is bejelentette, hogy megtisztították a mariupoli agglomerációt az ukrán katonáktól, és mindössze néhány katona maradt az Azovsztal acélműben, ahol több összecsapás is történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton több ukrán médiumnak adott interjúban közölte:az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból „véget vet minden béketárgyalásnak” Moszkvával.Az orosz minisztériumnak az interneten közzétett közleménye szerint április 16-ig az ukrán hadsereg vesztesége több mint négyezer fő volt a stratégiai fontosságú azovi-tengeri kikötővárosban – jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Konasenkov közlése szerint az ukrán erők eddigi vesztesége 23 367 fő. Moszkva azonban erre semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott, és azt sem közölte, hogy halottakról, illetve sebesültekről van-e szó – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Oroszország szombaton közzétett egy videót, amelyen a védelmi tárca szerint a haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Jemenov tengernagy Szevasztopolban fogadta a csütörtökön elsüllyedt Moszkva rakétahordozó cirkáló, az fekete-tengeri orosz hadiflotta zászlóshajója legénységét.

A közlemény szerint a tengernagy tájékoztatta a legénységet, hogy a tisztek, a kadétok és a tengerészek a jövőben is a haditengerészetben szolgálnak.A hajó elsüllyedése óta ez volt az első felvétel, amelyen a cirkáló állítólagos legénysége volt látható.Moszkva állítása szerint a cirkáló tűzeset miatt bekövetkezett lőszerrobbanás miatt süllyedt el, míg Kijev állítása szerint a hadihajót ukrán rakétatalálat érte. Oroszország szerint a legénységet kimentették, emberéletben nem esett kár.

Ukrajnai háború – Az orosz erők megtámadtak egy kőolajfinomítót

A tüzérségi támadás következtében a finomítóban tűz ütött ki, jelenleg is folyik az oltás– közölte Telegram-csatornáján Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.
Az oroszok rendszeresen támadják az intézményt, hogy lefárasszák a mentőszolgálatokat. Itt nincsen üzemanyag, csak kőolajszármazékok égnek– tette hozzá Hajdaj.
Az olajfinomító Liszicsanszktól mintegy négy kilométerre nyugatra fekszik.
Liszicsanszkot és a Donyec folyó túlsó partján fekvő Szeverodonyecket naponta támadják az orosz erők– jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói az utóbbi napokban a helyszínről.

A megyei közigazgatási vezető kedden közölte, hogy mintegy négyszáz civilt temettek el Szeverodonyeckben egyéni sírokba a háború kezdete óta.
A kijevi városháza arra kérte szombaton a lakosokat, hogy biztonsági és humanitárius okokból egyelőre halasszák el a visszatérést a fővárosba.
A városvezetés azt írta Telegram-csatornáján, hogy az orosz erők ismét támadják a várost.A nagyszámú visszatérő miatt keletkező forgalmi dugók hatására megszakadna a humanitárius segélyek szállítása, a mentők és kommunális szolgáltatók munkája – olvasható a városháza közleményében.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az elmúlt napban újabb 40 200 ember menekült el Ukrajnából, így az orosz invázió február 24-i kezdete óta 4 836 445 ukrán hagyta el az országot. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint mintegy 215 ezer, harmadik országból származó ember – főként diákok és vendégmunkások – menekült el Ukrajnából, így a háború kezdete óta elmenekültek teljes száma meghaladja az ötmilliót.
Karolina Lindholm Billing, az UNHCR ukrajnai képviselője szerint a menekültek leghőbb vágya, hogy visszatérhessenek, de sokuknak nincs hova menniük, mert a házukat lerombolták, megrongálták, vagy nem biztonságos övezetben fekszik.Több százezer embert helyeztek el ideiglenes befogadó központokban, illetve családok fogadták be őket, de hosszú távú megoldást kell találni számukra – mondta.
A menekültek kilencven százaléka nő és gyermek. Az IOM becslése szerint mintegy 7,1 millióan váltak Ukrajnán belül menekültté.
Az ENSZ adatai szerint tízből hat menekült – több mint 2,74 millió – Lengyelországba, több mint 732 ezer Romániába, több mint 484 ezer Oroszországba és több mint 454 ezer Magyarországra távozott.

Borítókép: Ukrán katonák (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.