Lapozó: Háborús politikája miatt kritizálja Magyarországot a legnagyobb spanyol hírügynökség

Svédországban újabb jelek mutatnak a NATO-csatlakozás felé · Kisegítő járműveket küldött Magyarországra a spanyolországi Vöröskereszt · Libanonnak már csak egy hónapra elegendő liszttartaléka van.

Forrás: Mediaworks2022. 04. 12. 17:01
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. április 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban újabb jelek mutatnak a NATO-csatlakozás felé

A svédországi szociáldemokrata kormányfő többször hangsúlyozta az orosz–ukrán háború kitörése óta, hogy jelenleg nem aktuális az észak-atlanti szerződéshez való csatlakozás. Magdalena Andersson pártjának kongresszusa is emellett foglalt állást. Az elmúlt időszakban ugyanakkor élénk vita kezdődött a kérdésről a svéd Szociáldemokrata Pártban, közölte Tobias Baudin, a párt titkára. A tömörülés vezetése a pártszervezetnek írt friss levelében leszögezte, hogy Svédország biztonságpolitikai helyzete alapvetően megváltozott a háborúval – derül ki a párt hétfő reggeli sajtóközleményéből. Az elmúlt időszakban egyre többen támogatják a svéd csatlakozást, a lakosság körében is nagyot emelkedett a támogatók száma. A legnagyobb jobboldali párt, a Mérsékeltek a csatlakozás mellett érvelnek, ahogy a kereszténydemokraták és a liberálisok is. A hétvégén az is kiderült, hogy az eddig NATO-ellenes szélsőjobboldali párt, a Svéd Demokraták is változtattak álláspontjukon, a párt vezetője úgy nyilatkozott, támogatnák az esetleges csatlakozást. – Ami most megváltozott, az az, hogy Finnország is a NATO-tagság felé halad, és sok jel arra utal, hogy a közeljövőben ez megtörténhet. Ez és az a tény, hogy Ukrajna – amely nem tagja a NATO-nak – teljesen egyedül maradt a háborúban, álláspontunk megváltoztatására késztetett – mondta el a Svenska Dagbladetnak Jimmie Åkesson.

Forrás: SVT, Svenska Dagbladet

Kisegítő járműveket küldött Magyarországra a spanyolországi Vöröskereszt

A leóni és valladolidi civil szervezet önkéntesei vasárnap indultak el Budapestre, hogy így segítsenek magyar kollégáiknak az érkező ukrán menekültek egészségügyi ellátásában, támogatásában és áthelyezésében. Az útnak indult járművekben többek között sürgősségi felszerelés, defibrillátor, elsősegély-készlet és összecsukható hordágy is van. Spanyolországban elsősegély nyújtására használták őket. A két kocsi egyelőre csak Magyarországon áll szolgálatba, de a Vöröskereszt szerint igény esetén áthelyezhetők lesznek a környékbeli országokba is. Az egészségügyi minisztérium nem sokkal a szervezet akciója után bejelentette, hogy újabb, 1,5 millió gyógyszerből álló szállítmányt indít el Ukrajnába. A körülbelül ötventonnás humanitárius segély hétfőn hagyta el Madridot. 

Forrás: eldiadevalladolid.com , cope.es

Libanonnak már csak egy hónapra elegendő liszttartaléka van

Libanon kereskedelmi minisztere, Amin Salam a hétvégén adott ki riasztást: az ország súlyos búzahiány és általános – az étolajat és a cukrot is érintő – élelmiszerválság előtt áll. Salam emlékeztetett, hogy Libanon először akkor veszítette el hatalmas búzatartalékait, amikor 2020-ban a Bejrút kikötőjében bekövetkezett robbanásban megsemmisült az állam gabonasilója. Azóta az ország vezetése a magánszektor tárolóiban raktározza a maradék gabonakészletet. A tartalékok feltöltését nemcsak az orosz–ukrán háború akadályozza – az ország búzaszükségleteinek nyolcvan százaléka érkezett korábban Ukrajnából –, hanem az is, hogy Libanon már hosszú évek óta tartó politikai és gazdasági krízissel néz szembe. A legnagyobb lisztkereskedő szerint Libanonban jelenleg mindössze 25 napra elegendő liszttartalék van.

A válság miatt Libanonban már megkezdődtek a pánikvásárlások, a pékek és a lakosság búzát és lisztet halmoz fel. Sok pékség már bezárt, mert olyan kevés termék maradt eladásra, hogy a magas energiaárak miatt nem éri meg nyitva tartani a boltot. Az élelmiszer-kereskedők ugyanis saját generátorról biztosítják maguknak az áramot, tekintve, hogy az országban a villamosenergia-szolgáltatás folyamatosan akadozik. 

Forrás: breitbart.com

Ukránpolitikája miatt kritizálja Magyarországot a legnagyobb spanyol hírügynökség

Az EFE spanyol hírügynökség cikke szerint Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, amely az ukrajnai invázió ellenére továbbra is baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, ami nemcsak az energiafüggőségével és Moszkvával való ideológiai harmóniájával magyarázható, hanem a Kijevvel hosszú évek óta fennálló feszült kapcsolattal is. Az ügynökség kiemeli, hogy a szimpátia hiánya Budapest és Kijev között a magyar parlamenti választások idején kiemelten feltűnő volt, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök a kampányában is felhasználta a szomszédos ország háborúját. A cikk írója úgy fogalmaz: „Orbán ellenségként tüntette fel Volodímir Zelenszkij ukrán elnököt, aki a magyar baloldalt támogatja.” Ezután kifejtik, hogy a két ország közötti feszült kapcsolat az ukrajnai magyar kisebbség jogainak megnyirbálásából fakad. A spanyol cikk szerint ez a konfliktus tükröződik vissza most az orosz–ukrán háború kapcsán. Példaként emelik ki, hogy Orbán Viktor utolsóként ítélte el Putyin ukrajnai invázióját.

Forrás: efe.com

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.