Országos sztrájkot tartanak Görögországban

A sztrájkolók magasabb béreket és alacsonyabb energiaárakat követelnek a kormánytól.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egynapos országos sztrájkot tartanak Görögországban szerdán az áremelkedések és a befagyasztott bérek miatt, a nap folyamán várhatóan tüntetést is tartanak Athén központjában. A tiltakozás miatt a közlekedés szinte teljesen leállt, az iskolákban nincs tanítás, és a kórházak is csökkentett üzemmódban működnek − írja az MTI.

A megmozdulást a mintegy két és fél millió dolgozót képviselő két legnagyobb szakszervezet hirdette meg.

Görögország 2018-ra állt helyre a 2008-as gazdasági válságot követően, azonban a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokat az állam GDP-nek több mint tíz százalékát kitevő idegenforgalmi szektor szenvedte meg leginkább, amely azóta sem tudott helyre állni. A legoptimistább előrejelzések szerint az idei évben 5,5-6 milliárd euró bevételt hozhat a turisztikai ágazat, ez a 2019-es érték felénél is kevesebb.

A görög gazdaságot az ukrajnai háború is erősen megrázza. 

Márciusban az infláció nyolc százalékra ugrott, az energiaárak elszálltak, az üzemanyagárak 23,2 százalékkal, míg a rezsiköltségek 41,5 százalékkal emelkedtek.

 Az ország egyébként földgáz ellátásának több mint harminc százalékát importálja Oroszországból, az athéni vezetés az elmúlt időszakban több intézkedéssel próbálja ezt az arányt minél kisebbre csökkenteni, ez azonban nem kedvez az amúgy is magas energiaáraknak. A Moszkvára kivetett szankciók a turizmusra is hatással vannak, 2021-ben az orosz turisták egyik legkedveltebb úti célja volt a mediterrán állam.

A kormány szeptember óta körülbelül 3,7 milliárd euró támogatással igyekezett enyhíteni az energiaár-emelkedés okozta terheket, ám a tiltakozók szerint ez nem elég. Jóllehet Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök kormánya januárban két százalékkal 663 euróra emelte a minimálbért, májusra pedig újabb jelentős mértékű emelésre tett ígéretet, a szakszervezetek a bruttó nemzeti minimálbér 13 százalékos emelését követelik.

Nem fogadjuk el a villany-, élelmiszer-, üzemanyag- és gázárak folyamatos növekedését, miközben a nagy vállalatok profitja egyre csak nő

− írta közleményében az egyik sztrájkot kezdeményező szakszervezet. 

Ne vegyünk részt az imperialista háborúban. Emeljék a béreket

− szólította fel a kormányt egy másik, a megmozdulás szervezésében résztvevő szervezet. A görög társadalom alapvetően oroszbarát, ez meglátszik egy, a háború kitörése után készített közvélemény-kutatás eredményeiből is, eszerint a görögök mindössze nyolc százaléka bojkottálná az orosz termékeket, valamint csak két százalékuk kerülné az oroszokkal való kapcsolattartást. A válaszadók hetvenöt százaléka ugyanakkor elítéli Vlagyimir Putyin orosz elnök fellépését, viszont hatvan százalékuk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ugyanolyan hibás a konfliktus eszkalálódása miatt.

Görögország egyébként tegnap jelentette be, hogy visszafizette IMF-adósságát csaknem két évvel annak lejárta előtt. Ennek ellenére az ország államadóssága még mindig a legmagasabb az euróövezetben: míg 2021-en a GDP 197,1, 2020-ban pedig 206,3 százaléka volt, idén várhatóan 189,6 százalék lesz.

Borítókép: Görögországban hajnal óta tart a sztrájk (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.