Tömegsírokat azonosítottak Mariupolnál műholdfelvételek alapján

A polgármester húszezerre becsüli azoknak a lakosoknak a számát, akik a város ostromának kezdetétől életüket vesztették.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 13:22
null
Manhush, 2022. április 21. A Maxar Technologies által 2022. április 21-én közreadott kép a délkelet-ukajnai Mariupoltól húsz kilométerre fekvõ Manhush település temetõjérõl 2022. április 3-án. A négy, egymás melletti területen összesen körülbelül 200 sír található. MTI/AP/Maxar Technologies Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A körülzárt ukrajnai Mariupol polgármestere újabb barbár cselekedettel vádolja a megszálló orosz csapatokat. Vadim Bojcsenko szerint a kikötőváros bombázásokban meghalt civil lakosainak holttestét teherautókkal a közeli Manhush faluba szállították, majd titokban tömegsírokba temették a helyi régi temető melletti mezőn. Állítása igazolására a polgármester az amerikai Maxar Technologies friss műholdas felvételeire hivatkozik, amelyeken úgymond, világosan felismerhető a környék, valamint az is látszik, hogy az elmúlt hetekben kibővítették a temetőt. A felvételek alapján a négy, egymás melletti területen összesen körülbelül kétszáz sír található.

A hódítók próbálták elrejteni bűneik bizonyítékait. A temető egy benzinkút mellett található, egy körforgalmi csomópont bal oldalán. Az oroszok hatalmas, harminc méter széles árkokat ástak, majd belehajigálták az embereket 

– idézi Bojcsenkót a The Guardian brit lap. 

A polgármester húszezerre becsüli azoknak a mariupoli polgároknak a számát, akik a város ostromának kezdetétől életüket vesztették. A legtöbb holttestet már eltávolították, néhányat mobil krematóriumokban elégettek. Bojcsenko visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentését, amely szerint Oroszország „felszabadította” Mariupolt. Még mindig számos ukrán katona tartózkodik szörnyű körülmények között a körülzárt Azovsztal acélgyár pince- és alagútrendszerében 300-1000 civillel, köztük nőkkel és gyerekekkel. 

Pontos számukat nem tudjuk, ennek megállapításához egynapos tűzszünetre lenne szükség

– hangsúlyozta a városvezető. Ukrajna egyébként nevetségesnek tartja a mariupoli orosz győzelemről szóló moszkvai bejelentést.

 – A helyzet a következő: az oroszok fizikailag nem tudják elfoglalni az Azovsztalt, s ezt ők is tudják, hatalmas veszteségeket szenvedtek ott – állította Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója. 

Bojcsenko szerint körülbelül százezer ember maradt az oroszok megszállta Mariupolban, másik százezernek sikerült elmenekülnie többnyire magánautókon. Negyvenezret állítólag deportáltak Oroszországba, többeket pedig a városon kívüli, úgynevezett szűrőtáborokba internálták, ahol állítólag kínzásoknak vannak kitéve. Főleg a városi közigazgatáshoz, illetve önkormányzathoz köthető embereket keresik.

Borítókép: A Maxar Technologies által 2022. április 21-én közreadott kép a délkelet-ukrajnai Mariupoltól húsz kilométerre fekvő Manhush település temetőjéről 2022. április 3-án (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.