Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Borrell: Nincs megegyezés az újabb szankciókról · Orosz védelmi tárca: Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról · Ukrán főügyész: Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában.

Forrás: MTI2022. 05. 17. 6:17
null
Mariupol, 2022. május 3. Videófelvételrõl készített képen fekete füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal erõmûnél 2022. május 3-án. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borrell: Nincs megegyezés az újabb szankciókról

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően Josep Borrell közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása.Kérdésre válaszolva elmondta: a tanácskozás során a szakminiszterek őszinte megbeszélést folytattak az egyes tagállamok álláspontjáról, Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező, gazdasági jellegű nehézségeit.Természetesen a szankciók pénzbe kerülnek. Fájnak azoknak, akiket szankcionálnak, és hatással vannak azokra is, akik kiszabják őket– fogalmazott.

Szavai szerint a megállapodás érdekében folytatott tárgyalások napokig, de akár hetekig is eltarthatnak mindazokról a részletekről, amelyekkel a tagállamok szembesülhetnek. Egy dologban azonban már most egyetértés van, abban, hogy az Európai Uniónak a lehető leghamarabb meg kell szüntetnie függőségét az orosz energiától.Meg kell szakítanunk ezt az erős köteléket, amely nagyon sebezhetővé tesz bennünket– fogalmazott.

Borrell sajtótájékoztatóján kijelentette: az Európai Unió nem fog elismerni egyetlen olyan négyzetkilométernyi területet sem, amelyet Oroszország vett el Ukrajnától. Nem engedjük meg, hogy Moszkva Ukrajna akár csak egyetlen területére is igényt tartson– fogalmazott.

Az uniós diplomácia vezetője közölte: a külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy további 500 millió eurót biztosítanak Kijev számára fegyvervásárlás céljából, így az EU által erre a célra elkülönített teljes összeg 2 milliárd euróra emelkedett.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – aki vendégként részt vett az ülés egy részén – a tanácskozás végén adott nyilatkozatában azt monda, az Európai Uniónak le kell állítania az orosz olaj- és gázimportot, különben azt kockáztatja, hogy kétszer fizeti meg az ukrajnai háború költségeit. Ha ugyanis az uniós tagországok továbbra is Oroszországtól vásárolnak gázt és olajat, az azt jelenti, hogy az EU fizet Oroszországnak az energiaellátásért, miközben pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának – mondta. Kijelentette továbbá, hogy az EU energiaimportjával továbbra is finanszírozza az orosz hadigépezetet, annak agresszióját és atrocitásait.

Az uniós szankciókkal és Magyarországgal összefüggésben feltett kérdésre válaszolva azt mondta: a két ország évszázadok óta szomszédos, és ahogy a múltban, most is megoldást kell találniuk a problémákra. Kijelentette: megérti, miért nem sikerül az olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot elfogadni Oroszországgal szemben, az azonban az Európai Unió feladata, hogy a kérdésben a tagállamok megegyezésre jussanak.Nem az én dolgom, hogy retorikai harcot vívjak a magyar hatóságokkal, ezt a kérdést az Európai Uniónak kell megoldania– fogalmazott.

Közölte: az újabb szankciós csomag elfogadása és az Ukrajnának nyújtani tervezett uniós fegyvertámogatás ügye jól halad. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy késik országa uniós tagjelölti státusának megadása. Ukrajna nem reménykedik azonnali tagfelvételben, de úgy ítéli meg, hogy nincs észszerű magyarázata a tagjelölti státusz elutasításának –mondta.

Kuleba hangsúlyozta továbbá: Ukrajna ellenez minden olyan uniós megszorító intézkedést, amelynek nem része az Oroszországból származó olajat sújtó embargó. Végezetül visszafordíthatatlannak nevezte az újabb szankciós csomag elfogadásának folyamatát Oroszországgal szemben, és a Moszkvára nehezedő nyomás fokozását szorgalmazta mindaddig, amíg – mint mondta – Ukrajna meg nem nyeri a háborút.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a nap folyamán újságíróknak azt mondta, hogy egy ország akadályozza az uniós szankciós csomag elfogadását. Úgy vélte, hogy Ukrajnának el kellene zárnia a Magyarországra tartó gázvezetéket. Ha leállítják a szállítást, a probléma megoldódik– közölte. Egyetlen ország sem vétózhat meg egy ilyen stratégiai döntést – tette hozzá a litván diplomácia vezetője.

Orosz védelmi tárca: Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról 

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat az úgynevezett donyecki népköztársaságban lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.
A Rosszija 1 állami tévécsatorna este saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezred 51 tagját hozták ki hordágyakon.Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szüksége.
Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros felszabadításáról, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Vlagyimir Putyin elnök „emberiességi megfontolásból” elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik.Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán különleges szolgálatok felrobbantottak egy tonna ammónium-nitrátot a Donyec-medencei Mazanivka közelében, aminek következtében körülbelül egy kilométer magas mérgező felhő keletkezett, amely Kramatorszk felé vonul. A tárca emlékeztetett rá, hogy május 11-én hasonló provokációt hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Harkiv megyei Dolhrenke falu közelében, hogy az orosz hadsereget vegyi fegyver bevetésével vádolják meg: akkor egy műtrágyát, feltehetően ammónium-nitrátot tartalmazó tartálykocsit robbantottak fel.
A donyecki népi milícia este közölte, hogy az ukrán hadsereg a nap folyamán több mint 150 lövedéket és aknát lőtt ki hat településre az entitás területén. A támadások következtében egy civil megsebesült.

Ukrán főügyész: Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában

Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (…) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és három személy már bíróság előtt áll– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészt, aki hozzátette, hogy az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek. Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban– jegyezte meg Venegyiktova.
Kifejtette, hogy máig 45 személyt azonosítottak, akik atrocitásokat követtek el Ukrajnában, de nyilván többen is lesznek, mivel 11 600 esetről van folyamatban jelenleg eljárás – tette hozzá.A mi dolgunk, hogy mindenkit megtaláljunk– szögezte le.
A főügyész szavai szerint ahhoz, hogy minden elkövetőt bíróság elé állítsanak, meg kell találni az összes tanút és az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború minden erre vonatkozó bizonyítékát. Mint rámutatott, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy egyes területekhez az ukrán hatóságok nem tudnak hozzáférni. Ezért lehetetlen előre megjósolni, meddig fog tartani ez az egész folyamat– konstatálta Venegyiktova.
Eközben az Ukrajinszka Pravda az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva tette közzé az orosz védelmi minisztérium közlését arról, hogy megállapodás született a mariupoli Azovsztal üzemben az orosz erők által körbezárt ukrán katonák képviselőivel a sebesültek elszállításáról. Az orosz tárca közlése szerint az Azovsztalnál tűzszünet lépett életbe, és az orosz erők zöldfolyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a Moszkva-barát, szakadár donyecki népköztársaság által ellenőrzött területen lévő Novoazovszk település egyik egészségügyi intézményébe szállítsák. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy ukrán részről ezt az információt még nem erősítették meg.
Később Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül üzenetet tett közé, amelyben azt mondta, hogy elvégezték a feladatot, és meg akarja menteni az alá rendelt katonák életét.Mariupol védői minden nehézség ellenére eleget tettek a parancsnak, 82 napon keresztül húzták a túlerőben lévő ellenséggel szemben, és lehetőséget adtak az ukrán hadseregnek az átcsoportosításra, további személyi állomány kiképzésére, valamint nagy mennyiségű fegyver átvételére a partnerországoktól. Egyik fegyver sem működik professzionálisan képzett katonai személyzet nélkül, ami a hadsereg legértékesebb elemévé teszi őket. Az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát, és reméli az ukrán nép támogatását– idézett az Ukrajinszka Pravda a parancsnok üzenetéből.
Nyesztor Sufrics ukrán parlamenti képviselő, az Ellenzéki Platform – Az Életért nemrégiben feloszlott frakciójának tagja megerősítette az Ukrajinszka Pravdának azt az értesülést, hogy elhagyta Ukrajnát. A rendvédelmi szervektől a hírportál úgy értesült, hogy a kárpátaljai származású képviselő Románia felé lépte át az ukrán határt. Sufrics közölte, hogy családi ügy miatt utazott külföldre, és teljesen törvényesen. Közölte, hogy május 23-ig visszatér az országba.
A kormány határozata értelmében hadiállapot idején a 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot, van viszont számos kivétel ez alól, és külön egyéni engedélyt is adhatnak rá a hatóságok.Az ukrán parlament két héttel ezelőtt törvényt hozott, amelyben betiltotta a Moszkva-barátnak tartott pártok ukrajnai tevékenységét, ezek közé tartozik az Ellenzéki Platform – Az Életért párt is – írta az Ukrajinszka Pravda, hozzátéve, hogy a párt parlamenti frakciója a napokban hivatalosan megszűnt.

Borítókép: videófelvételről készített képen fekete füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal erőműnél (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.