Szabadlábon az ukrán menekült lányt erőszakoló szír migráns

A felső-ausztriai hatóság nem sieti el a letartóztatást, szerintük még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ehhez.

Mártonffy Attila
2022. 05. 16. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb hullámokat vet egy, az osztrák Felső-Ausztria tartományban még a múlt szerdán történt erőszakcselekmény: a Steyr-Land járásban fekvő Weyer településen 

egy tizenkilenc éves szíriai migráns megerőszakolt egy tizenöt éves ukrán lányt, aki nemrégiben a hazájában dúló háború elől menekült anyjával és két testvérével Ausztriába.

A hivatalosan még csak feltételezett elkövető azonban még mindig szabadlábon járkál, mivel a helyi rendőrség szerint a múlt héten még nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték az őrizetbe vételhez, illetve az előzetes letartóztatáshoz − adta hírül több osztrák médium is.

Az incidenst követő napon a lány és családja feljelentést tett, mire a hatóság orvosi vizsgálatot rendelt el, s ezt el is végezték, a diagnózis rövidesen várható. 

A sértett elmondása szerint a szír fiatalember az enyhe alkoholos hatás alatt álló lányt egy nehezen belátható vasúti töltéshez ráncigálta, majd szexuális kapcsolatra kényszerítette, aminek következtében sérülések keletkeztek a sértett nyakán és végtagjain.

Julia Rauscher, a steyri tartományi ügyészség szóvivőjének az APA osztrák hírügynökségnek adott vasárnapi nyilatkozata szerint ez még nem elegendő az őrizetbe vételhez, mivel a szóbeli közléseket a rendőrségnek írásbeli nyomozati jegyzőkönyvvel is ki kell egészítenie, s az ügyészség csak ez után tud lépni. Az eddig összegyűjtött bizonyítékokat és az orvosi diagnózist összefoglaló jelentést viszont csak néhány nap múlva készíti el az illetékes ügyintéző. A tartományi hatóság ugyanakkor arról határozott, hogy a szír menedékkérőt ötven kilométerrel odébb költöztetik. Wolfgang Hattmannsdorfer (Osztrák Néppárt, ÖVP), a tartományi kormány integrációért felelős tagja eközben közölte: elvárja az ügy gyors újraértékelését és a tartományi ügyészség késlekedés nélküli döntését.

Ebben az ügyben világos az álláspontunk: a bűntettet elkövető menedékkérők visszaélnek a vendégjoggal, és azonnal ki kell utasítani őket

– szögezte le. Az ügyészség eddig még nem adott információt arról, hogy, milyen kapcsolatban állt egymással a szír fiatalember és a fiatalkorú sértett.

Hasonló eset történt március végén Linzben is, amikor a főpályaudvar közelében három tizenöt éves afgán és egy tizennégy éves iráni fiú megerőszakolt egy tizenhat éves helyi iskolás lányt. A helyi ügyészség eleinte akkor is „kétségek között vergődött”, mivel hiányolta a bombabiztos bizonyítékokat; később azonban újabb bizonyítékok kerültek elő, s a fiúkat ismét vizsgálati fogságba vették. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.