időjárás 22°C Csaba 2022. július 6.
logo

Szabadlábon az ukrán menekült lányt erőszakoló szír migráns

Mártonffy Attila
2022.05.16. 14:08 2022.05.16. 15:14
Szabadlábon az ukrán menekült lányt erőszakoló szír migráns

Egyre nagyobb hullámokat vet egy, az osztrák Felső-Ausztria tartományban még a múlt szerdán történt erőszakcselekmény: a Steyr-Land járásban fekvő Weyer településen 

egy tizenkilenc éves szíriai migráns megerőszakolt egy tizenöt éves ukrán lányt, aki nemrégiben a hazájában dúló háború elől menekült anyjával és két testvérével Ausztriába.

A hivatalosan még csak feltételezett elkövető azonban még mindig szabadlábon járkál, mivel a helyi rendőrség szerint a múlt héten még nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték az őrizetbe vételhez, illetve az előzetes letartóztatáshoz − adta hírül több osztrák médium is.

Az incidenst követő napon a lány és családja feljelentést tett, mire a hatóság orvosi vizsgálatot rendelt el, s ezt el is végezték, a diagnózis rövidesen várható. 

A sértett elmondása szerint a szír fiatalember az enyhe alkoholos hatás alatt álló lányt egy nehezen belátható vasúti töltéshez ráncigálta, majd szexuális kapcsolatra kényszerítette, aminek következtében sérülések keletkeztek a sértett nyakán és végtagjain.

Julia Rauscher, a steyri tartományi ügyészség szóvivőjének az APA osztrák hírügynökségnek adott vasárnapi nyilatkozata szerint ez még nem elegendő az őrizetbe vételhez, mivel a szóbeli közléseket a rendőrségnek írásbeli nyomozati jegyzőkönyvvel is ki kell egészítenie, s az ügyészség csak ez után tud lépni. Az eddig összegyűjtött bizonyítékokat és az orvosi diagnózist összefoglaló jelentést viszont csak néhány nap múlva készíti el az illetékes ügyintéző. A tartományi hatóság ugyanakkor arról határozott, hogy a szír menedékkérőt ötven kilométerrel odébb költöztetik. Wolfgang Hattmannsdorfer (Osztrák Néppárt, ÖVP), a tartományi kormány integrációért felelős tagja eközben közölte: elvárja az ügy gyors újraértékelését és a tartományi ügyészség késlekedés nélküli döntését.

Ebben az ügyben világos az álláspontunk: a bűntettet elkövető menedékkérők visszaélnek a vendégjoggal, és azonnal ki kell utasítani őket

– szögezte le. Az ügyészség eddig még nem adott információt arról, hogy, milyen kapcsolatban állt egymással a szír fiatalember és a fiatalkorú sértett.

Hasonló eset történt március végén Linzben is, amikor a főpályaudvar közelében három tizenöt éves afgán és egy tizennégy éves iráni fiú megerőszakolt egy tizenhat éves helyi iskolás lányt. A helyi ügyészség eleinte akkor is „kétségek között vergődött”, mivel hiányolta a bombabiztos bizonyítékokat; később azonban újabb bizonyítékok kerültek elő, s a fiúkat ismét vizsgálati fogságba vették. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Háború Ukrajnában

Jövőre bevezetik a sorkatonaságot Lettországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.