Fegyverkeznének az ukrán civilek a háború hatására

Az orosz–ukrán háború kezdete óta Ukrajnában több mint kétszeresére nőtt azok száma, akik támogatják a civilek fegyverviselési jogát. Felmérések alapján most először szavazott az ukránok többsége a fegyverviselés engedélyezésére. Nekik kedvez a készülő törvényjavaslat is, amely lehetővé tenné a fegyverek alkalmazását önvédelem céljából.

2022. 06. 13. 6:14
null
Kijev, 2022. június 7. Ukrán civilek lõgyakorlaton vesznek rész Kijevben 2022. június 7-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok 59 százaléka szerint engedélyezni kellene a fegyverviselést azoknak a civil lakosoknak, akik megfelelnek az ehhez szükséges jogi követelményeknek – derült ki az ukrán belügyminisztérium múlt héten közzétett online felméréséből, amelyre több mint 1,7 millióan válaszoltak. A közvélemény-kutatás alapján a válaszadók mindössze 22 százaléka zárkózik el a szabad fegyverviselés gondolatától. Tizenkilenc százalékuk szerint egy harmadik lehetőség lenne a legjobb, miszerint tarthatnának fegyvert a lakosok, akik eleget tesznek a birtokláshoz szükséges előírásoknak, ám azt csak a lőtereken használhatnák, nyilvános helyeken nem hordhatnák magukkal.

Hasonló eredményre jutott a Rating ukrán közvélemény-kutató csoport korábbi, májusban közzétett felmérésében, amely alapján az ukrán lakosság 58 százaléka szeretné, ha engedélyeznék számukra a fegyverviselést. Ellenkező véleményen a válaszadók 39 százaléka volt, ami azt jelenti, hogy először haladta meg a fegyvertartást- és viselést támogatók száma az ötlet ellenzőinek számát azóta, hogy kutatásokat végeznek ebben a kérdésben – vonta le a következtetést a Rating. A felmérést végző szociológusok arra is rámutattak, hogy 

az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta több mint kétszeresére nőtt azok száma, akik a fegyverviselési jog biztosítására voksoltak.

A Kárpáti Igaz Szó (KISZó) kárpátaljai hetilap emlékeztetett, hogy az ukrán parlament február végén első olvasatban megszavazta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a civil lakosság körében a legális fegyverviselést. A Legfelső Tanácsban már készül a szabad fegyvertartásról szóló törvény második olvasata. A készülő törvénytervezet egyik fő eleme, hogy lehetővé tenné a polgárok számára a rövid csövű huzagolt lőfegyver, azaz pisztoly vagy revolver birtoklását, illetve alkalmazását önvédelem céljából. Ilyen típusú fegyvereket jelenleg csak a hadsereg, a rendőrség, az ügyészség, a biztonsági szolgálat és a fegyveres őrség tagjai tarthatnak. 

– A fegyvertartás jelenleg sem tiltott Ukrajnában – mondta el a KISZónak Olekszandr Teszka, az Ungvár Lövészklub alapítója és vezetője. Hozzátette: a fegyvertartást a mai napig egy 1998-ban elfogadott belügyminisztériumi rendelet szabályozza, amely alapján a 21. életévüket betöltött, büntetlen előéletű állampolgároknak jogukban áll huzagolatlan és huzagolt hosszú csövű félautomata lőfegyvert, azaz vadászpuskát vagy karabélyt tartani.

Ugyanakkor rövid csövű lőfegyver, tehát pisztoly vagy revolver tartása civilek számára tilos.

Az engedélyezett lőfegyvert a tulajdonos köteles széfben tartani, töltetlen állapotban. Bármilyen célú felhasználásához, például vadászathoz, további engedélyek szükségesek – tette hozzá a szakértő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor márciusban aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a civil lakosok és az Ukrajna területén tartózkodó külföldi állampolgárok, valamint hontalan személyek kézi lőfegyvert használhassanak az Oroszországgal szembeni nemzeti ellenállás részeként. Ez azonban csak a hadiállapot idejére vonatkozik, amelyet az ukrán elnök az orosz invázió kezdetén rendelt el. Kijev elmondása szerint a nagyvárosokban élő lakosság körében február 24. óta több tízezer fegyvert osztottak szét.

Központi téma a fegyvertartás. Demonstrálók tízezrei követelték szombaton a fegyvertartás szigorítását Amerika-szerte, ahol az elmúlt időszakban több tömeges lövöldözés is történt. A tüntetők arra hívták fel a figyelmet, hogy a politikusok tétlensége az amerikai emberek halálához vezet. Az Egyesült Államokban újra központi téma lett a fegyvertartás szabályozása azt követően, hogy május végén 19 gyereket és két tanárt gyilkolt meg egy 18 éves, automata puskával felfegyverzett férfi a Texas állambeli Uvalde egyik általános iskolájában. Május közepén pedig a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy szupermarketben, az ámokfutás tíz halálos áldozatot követelt. Mindeközben a német kormány szigorúbb háttérellenőrzéseket szeretne bevezetni a fegyvertartásra vonatkozóan, hogy megakadályozza a szélsőségesek és a pszichés zavarokkal küzdő személyek fegyvervásárlását. Bár Németországban viszonylag ritka a fegyveres erőszak, évente átlagosan 155 ember hal meg lövöldözésben. Az országban mintegy egymillió embernek van fegyvertartási engedélye.

Borítókép: Ukrán civilek lőgyakorlaton vesznek rész Kijevben 2022. június 7-én (Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.