Felavatták Varsóban Korompay Emánuel jelképes nyughelyét

A Varsói Egyetem magyar lektorát 1940-ben Harkivban végezte ki a szovjet hadsereg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 25. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korompay Emánuelnek, a Varsói Egyetem magyar lektorának jelképes nyughelyét avatta fel szombaton Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek a lengyel főváros legnagyobb szentélye, az Isteni gondviselés temploma területén létesített nemzeti panteonban. A megemlékezést nyitó szentmisét a bíboros Korompay Emánuelért, Mieczyslawa feleségéért, valamint Ilona, Marta és Elzbieta lányaikért mutatta be. A homíliában kiemelte:

Korompay Emánuel és családja a hazafiasság, a hősiesség és a keresztény értékek példáját jelenti.

A szentély altemplomában létesített panteonban az érsek megáldotta a katyni mészárlás egyik helyszínéről, az ukrajnai Harkivból származó földet, és jelképes sírba helyezte el ezt. A nyughelyet a Korompay Emánuelnek szentelt emléktábla jelöli, közelében pedig megtalálható a Korompay család történetét felidéző tábla is. Az ünnepségen részt vett Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet.

Korompay Emánuel Aladár (1890–1940) az első világháború végén a lengyel Przemysl erődben szolgált, és a lengyel Mieczyslawa Grabast vette feleségül.

Józef Pilsudski hadseregében a lengyel függetlenségért küzdött, és lengyel állampolgárságot is szerzett.

Ő szerkesztette az első lengyel–magyar szótárt. A Varsói Egyetem második világháború előtti utolsó magyar lektora volt. 1939-ben tartalékos századosként bevonult a lengyel hadseregbe, majd szovjet fogságba esett. 1940 tavaszán, a sztarobjelszki fogolytábor 3740 tisztjével együtt a Belügyi Népbiztosság (NKVD) Harkivban kivégezte.

Korompay felesége a lengyel földalatti Honi Hadsereg futára volt, amint egyik lányuk, Elzbieta is. A Gestapo 1943-ban mindkét nőt letartóztatta; Elzbieta 21 évesen belehalt a kínvallatásba. Mieczyslawát az auschwitzi haláltáborba deportálták, ahol 1944-ben elhunyt. Korompayék másik lánya, Marta, 19 évesen esett el, amikor Varsó 1939-es ostromakor ápolónőként szolgált.

A szintén a lengyel ellenállásban részt vevő harmadik lány, Ilona, túlélte a háborút. Utána hittantanárként dolgozott, a világban élő konszekrált szűz hivatása szerint töltötte életét, 2010-ben hunyt el Varsóban.

A szombaton felavatott emléktáblát adományozó varsói házaspár, Magdalena és Artur Kret az MTI-nek elmondta: fel akarták idézni az emlékét annak a családnak, amelynek sorsa rendkívüli módon vésődött be a lengyel nemzet történetébe, és amelynek egyik tagját, Ilonát, személyesen ismerték.

Korompay Emánuel emlékét Varsóban eddig két márványtábla őrizte, az egyik a varsói házának, a másik a Varsói Egyetem magyar tanszéke két világháború közötti épületének falán található.

A magyar hős emlékére tölgyfát is ültettek a varsói Názáreti Nővérek Általános Iskola és Gimnázium kertjében. Mindhárom Korompay lány a gimnázium tanítványa volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.