időjárás 13°C Emőke 2023. március 23.
logo

Gyűrűzik a román titkosszolgálatok körüli botrány

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.06.09. 13:16 2022.06.09. 14:01
Gyűrűzik a román titkosszolgálatok körüli botrány

Gyűrűzik a titkosszolgálatok jogköreinek kiszélesítése körüli botrány Romániában. Klaus Johannis államfő egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, azok a javaslatok, amelyek a médiában megjelentek, nem többek egy piszkozatnál. – Nem élesztjük fel a Securitatét – jelentette ki az elnök, miután az emberek szabadságjogait is súlyosan sértő törvénytervezetről írt a sajtó. Felháborodást keltett ugyanakkor az újságírók körében Johannis fenyegetést sejtető kijelentése.

Valaki – és tudjuk, hogy ki – úgy gondolta, hogy jó ötlet kiszivárogtatni őket. Ez nagy hiba

– fogalmazott az államfő.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető elemzője lapunk megkeresésére megemlítette, hogy a sajtóban megjelent tervek értelmében csak az elnök által jóváhagyott különleges ügyészek nyomozhatnának szolgálati tisztek ellen, a titkosszolgálatoknak nem kell beszámolni a parlamentnek tevékenységük lényegi részéről, ellenőrizetlen gazdasági tevékenységet folytathatnak, bárkitől követelhetnek együttműködést és adatokat. A Románia-szakértő megjegyezte: egyes román ellenzéki újságírók szerint Johannis a titkosszolgálatok segítségével lett elnök.

A román média tényként kezeli, hogy az Amerika-barát államfő a szolgálatok embere. Különös, hogy amerikai pénzelésű alapítványok, így az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) partnerei bírálják a szolgálatokkal kapcsolatos törvénytervezetet. Az ügy mögött az állhat, hogy az Egyesült Államok biztonsági kockázatnak tartja a román titkosszolgálatok berkeiben fellelhető korrupciót, kifogásolja a parlamenti ellenőrzés hiányát, és a moldovai tevékenységükkel sem lehet megelégedve

– mondta Barabás T. János.

A bukaresti médiában egy részében nagy visszhangot keltett Cristian Tudor Popescu, az egyik legismertebb romániai újságíró gyors elbocsátása a Digi 24 hírtelevíziótól. Popescut azt követően rúgták ki, hogy egyebek mellett élesen bírálta a titkosszolgálatok erősítésére vonatkozó terveket, a Securitate felélesztéséről beszélt. A román média nagyobbik része egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen számolt be a kiszivárgott kormányzati tervekről. Ezt sokan annak tulajdonítják, hogy a titkosszolgálatok a sajtóban is erőteljes befolyással rendelkeznek.

Borítókép: Klaus Johannis, Románia elnöke (Fotó: EPA/Dumitru Doru)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.