Erősödhetnek a román titkosszolgálatok

A román titkosszolgálatoknak eddig is erős befolyásuk volt a politikai életre.

SANTOS DA COSTA, António Luís; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2022. május 19. A román kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nicolae Ciuca román miniszterelnök (j) és portugál hivatali partnere, Antonio Costa kezet fog a bukaresti kormányfõi hivatalban, a Victoria-palotában 2022. május 19-én. MTI/EPA/Román kormány sajtószolgálata/Radu Badoiu Fotó: Radu Badoiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogalkotás-kezdeményezési joga is lehet Romániában a két legnagyobb titkosszolgálatnak. Sajtóértesülések szerint a parlament elé kerülő törvénytervezetek kiszélesítenék a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) sokak által eddig is szerteágazónak tartott jogköreit. Nicolae Ciuca miniszterelnök korábban azt mondta, az SRI, valamint az SIE jogköreit bővíteni kívánó törvénytervezetek elkészítésében az érintett szolgálatok is részt vettek. A tervezet egyik legtöbbet idézett kitétele szerint a magán- és a jogi személyeknek, valamint az állami intézményeknek kötelességük segíteni az SRI munkatársait, ha azok támogatást kérnek tőlük egy művelettel kapcsolatban. Ráadásul az illető köteles titokban tartani a segítség tényét. Az SRI válna továbbá a lehallgatásokért felelős országos hatósággá, a hírszerzés tisztjeinek esetleges peres ügyeiben pedig erre külön kijelölt ügyészek járhatnának el.

 

A bukaresti média és egyes elemzők szerint a román titkosszolgálatoknak eddig is erős befolyásuk volt a politikai életre. Nemrég Ludovic Orban volt miniszterelnök is erről nyilatkozott. A Főtér kolozsvári portál által idézett interjúban a Nemzeti Liberális Párt egykori vezetője azt mondta, a titkosszolgálatok láthatatlan keze ott munkál a pártokban, a parlamentnek pedig semmilyen ellenőrzése nincs fölöttük. „Ha megnézzük, hány politikusnak van diplomája a különféle oktatási intézményektől, mint amilyen az SRI Akadémia vagy hasonló intézmények, ha megnézzük, hogy vannak nem természetes karrierek, amelyeket nyilvánvalóan »szponzoráltak«, akkor azt látjuk, hogy ezek a karrierek nem olyan embereké, akik beléptek egy pártba, és természetesen, fokról fokra lépve, érdemeik alapján futnak be egy pályát. (…) Üstökösként tűnnek fel emberek mindenféle fontos köztisztségekben, a semmiből érkeznek és a semmiben tűnnek el. Egészen biztos, hogy egyes titkosszolgálatoknak ráhatásuk van a politikai döntéshozatalra. Efelől nincs kétség” – fogalmazott Orban.

Cristian Tudor Popescu, az egyik legismertebb román újságíró, elemző úgy véli, a mostani kezdeményezés célja, hogy az SRI-nek biztosítsa az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate szerepkörét.

 

Borítókép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök (jobbra) és portugál hivatali partnere, Antonio Costa kezet fog a bukaresti kormányfői hivatalban, a Victoria-palotában 2022. május 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Román kormány sajtószolgálata/Radu Badoiu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.