időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Zelenszkij szerint Ukrajna tagjelöltsége az uniót is erősíti

MTI
2022.06.24. 09:06 2022.06.24. 09:45
Zelenszkij szerint Ukrajna tagjelöltsége az uniót is erősíti

Európát erősíti az a döntés, amellyel az európai uniós tagországok vezetői jóváhagyták, hogy Ukrajna tagjelölti státust kapjon – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken. Videóüzenetében az ukrán államfő hozzátette:

a döntés abban az időszakban született, amikor Oroszország Ukrajna elleni háborújával Európa egységét és szabadságát is próbára teszi.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtök este jelentette be, hogy a kormányfők brüsszeli találkozójukon megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státusának megadásáról.

Zelenszkij úgy vélte, hogy Ukrajna tagjelöltségének elfogadásával az EU az egyik legfontosabb döntését hozta meg Kijev javára azóta, hogy kivált a Szovjetunióból. Hozzátette, hogy nem csupán Ukrajna javát szolgáló döntésről van szó, hanem egész Európa számára előnyöket hordozó megállapodásról. 

Európa erősítéséhez ez a legnagyobb lépés, amelyet meg lehetett tenni most, amikor az orosz háború próbára teszi képességeinket a szabadság és egység megőrzésére

–  fogalmazott.

Kijelentette azt is, hogy az uniós döntést követően Ukrajna folytatja a védekezést Oroszország ellen, egészen a győzelemig, és nem áll meg a teljes uniós tagság eléréséig sem.  A brüsszeli megállapodást Charles Michel is történelmi pillanatnak nevezte, és kiemelte: az erős üzenetet hordoz az uniós egységről és elszántságról is.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.