Európa más pártjai is odafigyelnek arra, amit Orbán Viktor mond

Jorge Buxadé, a spanyol Vox politikusa méltatja és cikksorozatban mutatja be a kormányfő beszédét.

2022. 07. 29. 12:44
SOLTÉSZ Miklós
Ukrajnai háború - Soltész Miklós és a spanyol Vox küldöttsége Beregsurányban Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt a spanyol konzervatív Vox párt egyik vezető politikusa, miután a magyar kormányfőt rengeteg baloldali kritika érte szombati tusnádfürdői beszéde miatt. Jorge Buxadé európai parlamenti képviselő a La Gaceta című napilapban közölt véleménycikkében azt írja, Orbán Viktor kellő megfontoltsággal és alázattal beszél azokról a válságokról – a koronavírus-járványról, az orosz–ukrán háborúról és az ezekből fakadó gazdasági és inflációs válságokról –, amelyek Európát jelenleg sújtják.

Ezek a kihívások, félelmek és veszélyek nem csupán fenyegetik, de az összeomlás szélére sodorták Európát,

mivel képtelen észszerű döntéseket hozni, behódolt a klímafanatizmusnak, kiszámíthatatlan bevándorláspolitikát folytat, külpolitikája nem is létezik, és elárulta az európai értékeket és intézményeket, a családokat, amivel tudatos és programozott demográfiai öngyilkosságot követ el – írja Jorge Buxadé.

A politikus szerint abban a szellemi sivatagban, ami ma az Európai Parlamentre vagy a spanyol törvényhozásra jellemző, Európa más pártjai is odafigyelnek arra, amit Orbán Viktor mond.

Az európai és nyugati kihívásokkal szembeni fellépésének van egy közös nevezője: a magyar érdekek védelme és azoknak az értékeknek a védelme, amelyek mentén Magyarország európai, keresztény nemzetté vált

 – vallja Jorge Buxadé, aki cikksorozatban mutatja be a tusnádfürdői beszédet. Szerinte pártja, a Vox is hasonló programot fogadott el. Mint fogalmaz, Magyarország és Spanyolország kihívásaira nem lehet válasz az a fajta baloldali globalista, föderalista politika, amely minden bajnak az okozója Európában.

Ilyen például az Európai Unió energiastratégiája és az a klímafanatizmus, amelyeket a brüsszeli bürokraták és lobbisták erőltettek, s amellyel Európa szuverenitása kerül veszélybe – írja egy másik cikkben Jorge Buxadé, egyetértve Orbán Viktorral. – Az energiaszuverenitás nem azt jelenti, hogy feladjuk energiaforrásainkat, legyen szó vízerőművekről, napenergiáról, szélturbinákról, atomenergiáról, biomasszáról. Persze, használjuk azt, amelyik hatékonyabb és kevésbé szennyező, de hátrakötözött kezekkel nem szállhatunk a ringbe, mert megvernek minket – hangsúlyozza a spanyol EP-képviselő, utalva az Oroszországgal szembeni brüsszeli energiaszankciókra.

A Vox a Spanyolországon belüli legszorosabb szövetségese a magyar kormánypártnak, a Fidesznek. Vezetője, Santiago Abascal az elmúlt években számos alkalommal tárgyalt személyesen Orbán Viktorral, illetve más partnerekkel együtt egy lehetséges konzervatív pártcsalád létrehozásáról. – Ezeket a globalista szervezeteket nem érdekli a nemzetek és népek szuverenitása, csak kontrollálni, irányítani és megváltoztatni szeretnék a nemzeti kormányokat. Most épp Magyarország és a Fidesz van célkeresztben, de egyébként a lengyel kormánypárttal szemben is fel akarnak lépni, és nagyon jól tudjuk, hogy ha esetleg a Vox kormányra kerül Spanyolországban, akkor mi is effajta támadásokra számíthatunk – mondta korábban lapunknak Jorge Buxadé a Magyarországgal szembeni baloldali támadások és uniós jogállamisági eljárások kapcsán.

A Vox 15-18 százalékos támogatottsággal jelenleg a harmadik legnépszerűbb párt Spanyolországban,

s könnyen lehet, hogy a szintén jobboldali Néppárttal alakíthat kormányt a jövő decemberben esedékes spanyolországi választások után.

 

Borítókép: Jorge Buxadé. (Fotó: Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.