Csak Trump nyomaiban jár Biden a Közel-Keleten

Ahhoz képest, hogy kampányában Joe Biden még kígyót-békát kiáltott Donald Trumpra, megválasztása után az amerikai elnök már nem sietett visszavonni elődje külpolitikai döntéseit. Sőt inkább úgy tűnik, ha már maga nem tud tető alá hozni hasonló fontosságú lépéseket, inkább megpróbálja learatni a beérett gyümölcsöket.

2022. 07. 15. 17:33
U.S. President Joe Biden in West Bank
BETHLEHEM, WEST BANK - JULY 15: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "PALESTINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) U.S. President Joe Biden (L) and Palestinian President Mahmoud Abbas (R) hold a joint press conference in Bethlehem, West Bank on July 15, 2022. Palestinian Presidency/Handout / Anadolu Agency (Photo by Palestinian Presidency/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Palestinian Presidency/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az évszázad alkuja” – emlékezetes, Donald Trump előző amerikai elnök csak így hivatkozott nagyszabású terveire, hogy kibékítse az izraelieket és a palesztinokat. Az ügy olyan fontos volt számára, hogy a részletek kidolgozásával saját vejét, egyben főtanácsadóját, Jared Kushnert bízta meg. Ha végül kudarcot is vallott, mandátuma alatt számos kulcsfontosságú döntés született az ügyben, a legkiemelkedőbbek, hogy Jeruzsálembe költözött az izraeli amerikai nagykövetség, illetve hogy az Ábrahám-megállapodások értelmében az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán is rendezte diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Magasan volt tehát a léc Joe Biden számára, aki ráadásul nem is kacérkodik azzal, hogy megugorja elődje célkitűzéseit. Sőt tegnap záruló izraeli és ciszjordániai látogatásai inkább arról tanúskodnak, hogy semmiféle étvágya nincs a konfliktus rendezésére. Támogatja az úgynevezett – egy önálló Izraelről és egy önálló Palesztináról szóló – kétállami megoldást az 1967 előtti határok mentén, erősítette meg amerikai elnökként először, miután Betlehemben találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Viszont utána sietett leszögezni, hogy jelenleg nem adottak a feltételek az izraeli–palesztin tárgyalások újrakezdéséhez. 

Biden
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Ha pedig a palesztinok abban reménykedtek, hogy visszavonja Donald Trump döntéseit, hát szintén csalódniuk kellett. Joe Biden nem volt hajlandó arra sem, hogy egyoldalúan elismerje a palesztin államot vagy akár Kelet-Jeruzsálemet jövőbeli fővárosaként, mindemellett arról magyarázott, hogy Izrael új keletű jó viszonya szomszédaival segíthet javítani a kapcsolatokon a palesztinokkal is. Sikerként legfeljebb azt könyvelhetik el Ramallahban, hogy 316 millió dollár amerikai támogatást ígért az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének, akiktől Donald Trump még megvonta a támogatást, illetve ezenfelül százmillió dollárt adományoznak a palesztin egészségügy fejlesztésére is.

Joe Biden ma este Szaúd-Arábiában folytatta közel-keleti útját, azzal a nem titkolt céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz Jeruzsálemet és Rijádot.

A szaúdiak viszont nem véletlenül nem csatlakoztak eddig sem az Ábrahám-megállapodásokhoz; a 86 esztendős Szalmán király világossá tette, hogy amíg a palesztinok helyzetét nem rendezik, a szaúdi–izraeli viszonyt sem fogják.

 Az amerikai elnöknek így legfeljebb jelképes győzelmek jutottak: Rijád bejelentette például, hogy ezentúl megnyitják légterüket az Izraelbe tartó és onnan érkező utasszállító repülőgépek előtt. Emellett ugyancsak szimbolikus gesztusként rendeződhet a Tiran- és Szanafir-szigetek sorsa. Az apró, ám stratégiailag fontos, az Akabai-öböl bejáratánál fekvő földdarabokat Egyiptom 2016-ban adta át Szaúd-Arábiának, ám az üzletre elvileg még Izraelnek is rá kellene bólintania.

Bár az amerikai elnöknek valószínűleg inkább amiatt fáj a feje, hogyan vegye rá Szaúd-Arábiát arra, hogy az energiaárak letörése érdekében növeljék az olajkitermelésüket. Mivel ezzel a szaúdiak lényegében a saját zsebükből vennék ki a pénzt, Washingtonnak alighanem komoly politikai engedményeket kellene tennie, például szőnyeg alá söpörni eddigi emberi jogi aggályait. Joe Biden már előre puhította is a közvéleményt: indulása előtt a The Washington Postban megjelent véleménycikkben magyarázkodott közel-keleti útja miatt.

 

Borítókép: Joe Biden és Mahmúd Abbász. (Fotó: Anadolu Agency/AFP/Palestinian Presidency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.