időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Blinken: Pelosi látogatása nem jelent változást a washingtoni külpolitikában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.05. 12:09 2022.08.05. 12:18
Blinken: Pelosi látogatása nem jelent változást a washingtoni külpolitikában

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása békés célokat szolgált, és nem jelent változást Washington külpolitikájában – szögezte le újságíróknak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei kambodzsai találkozójának margóján.

Blinken emellett feszültségcsökkentésre szólította fel Kínát, amely Pelosi érkezése nyomán nagyszabású hadgyakorlatot indított a Tajvani-szorosnál, a manőver során kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen is.
 
A manőverrel kapcsolatban a tárcavezető leszögezte: semmi nem indokolja a kínai hadsereg lépését, hozzátéve, hogy Washington erős szolidaritást vállal Tokióval.
 
Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem provokál feszültséget, ám továbbra is támogatja térségbeli szövetségeseit: „ott repülünk, hajózunk és működünk, ahol a nemzetközi jog erre lehetőséget ad” – fogalmazott.
 
Az Egyesült Államok szabad és nyitott indiai csendes-óceáni térségre vonatkozó céljaival kapcsolatban azt mondta, reméli, a vállaláshoz a jövőben további országok csatlakoznak majd.
 
Nem szeretnénk viszont, hogy egyes országok, köztük Kína vagy Oroszország, veszélyeztesse a nemzetközi békét és stabilitást – jelentette ki.
 
Phnompenben a tárcavezető kitért továbbá a jövőre tartandó kambodzsai választásokra is, és reményét fejezte ki, hogy a voksolás szabad és átlátható lesz, kiállt a kambodzsai többpártrendszer mellett, valamint elmondta, hogy látogatása során a délkelet-ázsiai ország ellenzéki vezetőivel is egyeztet.

 

Borítókép: Antony Blinken  a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.