időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Japán pacifista törekvéseiről beszélt az ország miniszterelnöke

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.15. 10:36 2022.08.15. 11:04
Japán pacifista törekvéseiről beszélt az ország miniszterelnöke

Japán pacifista törekvéseit hangoztatta hétfőn Kisida Fumio, a szigetország miniszterelnöke hazája második világháborús fegyverletételének 77. évfordulóján elmondott beszédében. A tokiói Budokan sportcsarnokban, csaknem ezer ember, köztük Naruhito császár és Maszako császárné előtt elmondott beszédében Kisida leszögezte: Japán „sosem ismétli meg a háború tragédiáját”. Kiemelve, hogy Tokió „a konfliktusokkal teli világban is tartja magát pacifista törekvéseihez”.

 

Kisida emellett beszélt a japán nép nagaszaki és hirosimai atomtámadás során elszenvedett tragédiájáról, és hangsúlyozta: Japán a háborúban meghaltak áldozatos munkájának köszönheti jelenlegi békéjét és jólétét.

 

Az eseményt a koronavírus-járvány nyomán hozott korlátozások közepette tartották meg: a résztvevők maszkot viseltek, és nem énekelték el a nemzeti himnuszt. A miniszterelnök nem látogatott el a 19. század közepe és 1945 között elesett, nagyjából 2,5 millió japán katona emlékére emelt Jaszukuni-szentélybe, ahová azonban vallási jelképet küldött. A szentélyt kabinetje három tagja felkereste, több más parlamenti képviselő pedig a koronavírus-járványra hivatkozva maradt távol. Azóta, hogy a júliusban meggyilkolt Abe Sindzó, akkori japán kormányfő 2013-ban nemzetközi botrányt okozott a szentélyben tett látogatásával, hivatalban lévő japán vezetők nem keresték fel személyesen a Jaszukuni-szentélyt.

 

Kína és a két Korea a 20. századi japán háborús agresszió szimbólumának tartja az egyébként 14, háborús főbűnös japán katona emlékét is őrző Jaszukuni-szentélyt, a három miniszter látogatása miatt pedig a dél-koreai és a kínai külügyminisztérium csalódottságának adott hangot.

 

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára azt mondta, a tárcavezetők magánemberként keresték fel a szentélyt, s hozzátette: „minden országban elfogadott, hogy az élők leróják tiszteletüket azokkal szemben, akik életüket áldozták hazájukért”. Tokió egyik külpolitikai célja továbbra is a Szöullal és Pekinggel ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzése – emelte ki. Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kína és Dél-Korea nem tartja elégségesnek és őszintének a szigetország megbánását, és minden évben hevesen tiltakozik a szentélybe tett látogatások miatt.

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök felszólal a tokiói Nippon Budokan csarnokban, ahol megemlékezést tartanak a II. világháború során elhunyt japán katonákról és polgári személyekről Japán háborús kapitulációjának 77. évfordulóján 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Jamazaki Juicsi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.