Hatalmas tüntetés követte az üzemanyagárak emelkedését Moldovában

Szakértők attól tartanak, Putyin az ukrajnai kudarcok után kihasználhatja a Moldovát fenyegető instabilitást.

Moldova benzinkút
A view of a Sheriff gas station in Tiraspol, the capital of Transnistria - Moldova's pro-Russian breakaway region on the eastern border with Ukraine, on September 11, 2021. (Photo by Sergei GAPON / AFP) Fotó: Sergei GAPON / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő és a kormány lemondását követelték vasárnap Chisinauban. A mintegy húszezer tüntető elsősorban az üzemanyagárak növekedése miatt vonult az utcára. Az oroszbarátnak tartott Sor Párt által szervezett demonstráción a magas infláció miatt is bírálták Maia Sandu elnököt, de azt is számonkérték rajta, hogy nem sikerült a Moldovai Köztársaság számára előnyösebb gázárat kialkudnia Oroszországgal.

Ez volt a legnagyobb tiltakozás az országban a Nyugat- és románbarátként ismert államfő 2020. novemberi megválasztása óta.

Moldova komoly gazdasági nehézségekkel küzd: az energiaárak ötvenszázalékos emelkedését követően szeptemberben újabb huszonkilenc százalékkal nőttek. – A Moldovai Köztársaság a hatóságok miatt a klinikai halál állapotában van

– mondta Dinu Turcanu, az ellenzéki Sor Párt politikusa.

Cosmin Popa Oroszország-szakértő, a bukaresti Nicolae Iorga Történettudományi Intézet kutatója szerint Vlagyimir Putyin az ukrajnai orosz háborús kudarcok után, kétségbeesésében kész „a zavarosban halászni”, amihez jó terep lehet Moldova.

Chisinau rendkívül óvatos, igyekszik nem provokálni Oroszországot a sajátos helyzete miatt. Ugyanakkor a Chisinau és Tiraszpol (a szakadár Transznisztria fővárosa – a szerk.) közötti status quo megtartását célzó felfogást az új politikai és katonai körülményeknek megfelelően kellene frissíteni

– fogalmazott a szakértő.

Szerinte abban az esetben, ha Tiraszpol a Chisinau által elfogadható feltételekkel akarja rendezni státusát, első lépésként távozásra kellene kérnie a Transznisztriában békefenntartókként jelen lévő orosz csapatokat. A kutató arra emlékeztetett, hogy még az örmény hatóságok is elismerték Oroszország kudarcát az Azerbajdzsán és Örményország közötti béke biztosítójaként.

Popa úgy véli, amennyiben nem változik a chisinaui álláspont Transznisztria kapcsán, Oroszország és moldovai képviselői tovább fogják gyengíteni a Maia Sandu által fémjelzett hatalmat.

A szakértő szerint gazdasági alapú tiltakozások szítása, de a gagauz szeparatista törekvések kiélezése is azt a célt szolgálná, hogy újrainduljon a közvetlen párbeszéd a Moldovai Köztársaság és Oroszország között.

Borítókép: Benzinkút Tiraszpolban, Transznisztria fővárosában (Fotó: AFP/Sergei Gapon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.