Lapozó: Rohamléptekben fegyverkezik Franciaország

A franciáktól azt kérik, kapcsolják le a sütőt a sütési idő vége előtt · Ukrajna betiltotta az áruexportot Oroszországba · Új reményekkel folytatja a kormányzást a Liga · Rohamléptekben fegyverkezik Franciaország.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 14:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciáktól azt kérik, kapcsolják le a sütőt a sütési idő vége előtt

Az energetikai szakértőkből álló francia szervezet, a négaWatt összeállította azoknak az energiatakarékossági intézkedéseknek a listáját, amelyeknek a széles körű és egyidejű alkalmazásával az ország villamosenergia-fogyasztása 17 százalékkal, a földgázfelhasználás pedig akár 30 százalékkal is csökkenthető. 

Az ötven tételt tartalmazó listán szerepelnek a Nyugat-Európában már régóta népszerűsített intézkedések, például az otthonok fűtésének a korlátozása, a maximum 19 Celsius-fokos hőmérséklet beállítása. A négaWatt szerint csak a fűtéskorlátozással – amennyiben a Franciaország területén élők kivétel nélkül betartják az intézkedéseket – évente 23,5 terawattóra energiát takaríthatnak meg, amely Franciaország fűtésre használt energiamennyiségének a 13 százaléka. 

Hogy mennyire reális ötlet a 19 Celsius-fokos szobahőmérséklet, az csak a tél végén derül majd ki, a tanulmányok ugyanis egyelőre azt mutatják, a franciák átlagosan 22 Celsius-fokra fűtik fel az otthonaikat. A négaWatt intézkedéscsomagjában azonban szerepel néhány újszerű javaslat is. 

Például az, hogy a franciák a konyhában is vezessék be az energiaügyi józanságot. Eszerint már jóval a sütési idő vége előtt kapcsolják le a sütőt. Továbbá a családok csökkentsék a gyorsfagyasztott ételek fogyasztását, valamint minden lábasra és serpenyőre tegyenek fedőt. A javaslatcsomag ötletgazdái szerint ezekkel a praktikákkal a családok tíz százalékkal csökkenthetik a háztartás energiafogyasztását. Forrás: bfmtv.com

 

Ukrajna betiltotta az áruexportot Oroszországba

Ukrajna megtiltja az exportot Oroszországba, erről szeptember 27-én állapodott meg a kormány. A gazdasági minisztérium sajtószolgálata szerint a határozat a hadiállapot megszüntetésének vagy eltörlésének napjáig, valamint az Orosz Föderáció Ukrajna elleni barátságtalan akcióinak beszüntetéséig lesz érvényben.

„Továbbra is nyomást gyakorlunk Oroszországra a szankciókkal. Tisztában vagyunk vele, hogy a szankciók, mint eszközök, nemcsak a katonai fenyegetésre reagálnak, hanem a jövőbeni agresszió megakadályozására is. Szeretném kijelenteni, hogy a háború kezdete óta az Orosz Föderációba irányuló áruexport de facto leállt. Most jogi szinten is rögzítettük ezt” – mondta Julija Szviridenko gazdasági miniszter. 

A jelentések szerint az exportembargó segíteni fogja azokat az ukrán vállalatokat, amelyek korábban szerződésben rögzített kötelezettségeket vállaltak az oroszországi megrendelőkkel. Nekik jogilag is rendezik helyzetüket. A kormány tájékoztatása szerint március-júniusban 4,2 millió dollár értékben exportáltak ukrán árukat Oroszországba. Ezek leginkább vegyi és vasfémekből készült termékek voltak.

Összehasonlításképpen: egy hónappal a teljes körű háború kezdete előtt, 2022 januárjában az ukrán vállalatok 250 millió dollár értékben exportáltak árut Oroszországba. 

Forrás: radiosvoboda.org

 

Új reményekkel folytatja a kormányzást a Liga

Feltöltődve és elszántan folytatja a párt vezetését Matteo Salvini, a Liga elnöke. Az olasz jobboldali párt főtitkára reagált az általa vezetett alakulat vártnál alacsonyabb választási eredményeire, és beszélt a párt jövőbeli terveiről is.

„A Liga 95 képviselőt küldhet a parlamentbe, emellett kitűnő kormányzóink és helyi vezetőink vannak, és továbbra is csak fejlődhetünk, dolgozhatunk, hogy a választópolgárok elvesztett bizalmát visszaszerezzük. A szavazóknak mindig igazuk van, az eredményeknek komoly üzenetértéke van” – emelte ki a politikus. 

Salvini elmondta, hogy óriási erőfeszítésbe telt az Öt Csillag Mozgalommal és a Demokrata Párttal való közös kormányzás, tisztában voltak a konszenzusvesztés lehetőségével, ilyen mértékű népszerűség-csökkenésre azonban nem számítottak. 

„Új idők jönnek, eljött az egyetértés és a következetes politika ideje” – hangoztatta Salvini. Az olasz sajtó becslései szerint a Liga főtitkára még mindig reménykedik abban, hogy visszatérhet a belügyi tárca vezetéséhez, hogy a korábban már bevált biztonsági-migrációs csomag újbóli életbe léptetésével vessen véget az illegális bevándorlásnak. 

Forrás: affaritaliani.it

 

Rohamléptekben fegyverkezik Franciaország

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter szeptember 8-án jelentette be, hogy Franciaország háborús gazdaságra áll át, hogy az orosz–ukrán háborúból tanulva, felkészüljön egy nagy intenzitású katonai konfliktusra. 

A döntésnek megfelelően a fegyveres erők minisztériuma máris rekordméretű növekedésre számíthat a tárca költségvetésében: a 2023-as évben a honvédelmi büdzsé már eléri a 43,9 milliárd eurót. A továbbiakban a keretösszeg évente hárommilliárd euróval nő majd, és 2025-re már az 50 milliárd eurót is eléri. 

A 2023-as évet a példa nélküli új fegyverrendelések, valamint az előző években megrendelt és már elkészült fegyverek leszállítása fémjelzi majd. A legnagyobb tételre a francia légierőnek lesz szüksége, nekik 42 Rafale típusú szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet adnak át, amelyből 2030-ig a minimálisan szükséges mennyiséget, 185-öt kap majd a francia légvédelem. 

A haditengerészetnek többek között Exocet típusú, hajók ellen küldhető rakétákat, Aster 30 nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat és drónellenes eszközöket szerez be a francia vezetés. A szárazföldi erőknek 420 Serval páncélozott járművet, 22 helikoptert, nyolcezer darab HK416-os gépkarabélyt és közepes hatótávolságú rakétákat rendelnek meg 2023-ban. 

Franciaország a lőszerkészleteit is alaposan feltölti, a részleteket a minisztérium azonban nem hozta nyilvánosságra. Az új beszerzésekkel a francia honvédelmi tárca nagyszabású toborzásba is kezd: 29 ezer fővel bővítik az állományt, amelyből 24 ezer fő katona lesz. 

A tartalékosok számát megduplázzák, hogy az elérje a nyolcvanezer főt. Az állománybővítés már 2023-ban megkezdődik, és a 2024/2030-as honvédelmi keretprogramban folytatódik. 

Forrás: bfmtv.com

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.