időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Megvannak az ukrajnai népszavazások első eredményei

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv
2022.09.28. 08:53 2022.09.28. 13:12
Megvannak az ukrajnai népszavazások első eredményei

Kedden délután lezárultak az oroszok ellenőrzése alatt álló ukrajnai területeken múlt hét péntek óta zajló „népszavazások”, az régiók oroszpárti tisztviselői szerint a résztvevők elsöprő többsége voksolt az Oroszországhoz való csatlakozás mellett − számolt be az Euractiv brüsszeli hírportál. Zsaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban a választók 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig a voksolók 87,05 százaléka szavazott a csatlakozásra, kedd délelőtt a részvételi arány a donyecki régióban elérte a 86,89, a luhanszkiban a 83,61, a zaporizzsjaiban a 66,43, a herszoniban pedig a 63,58 százalékot.

Az eredmények egyértelműek. Üdv itthon, Oroszországban!

− írta Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese. Hivatalos eredményeket az elkövetkező öt napban fognak közölni, az orosz állami törvényhozás felsőháza előreláthatólag október 4-én fogja bejelenteni a területek annexióját. Ezáltal Moszkva Ukrajna mintegy 15 százalékát, egy magyarországnyi területet fog kiszakítani nyugati szomszédjából.

Az oroszok által ellenőrzött területek Ukrajnában. Fotó: Twitter

A nemzetközi közösség túlnyomó része a 2014-es krími népszavazásokhoz hasonlóan most sem fogja elismerni a referendumok eredményét legitimként. 

Az ilyen körülmények között megrendezett, színlelt népszavazások sosem lehetnek szabadok vagy tisztességesek

− fogalmazott James Kariuki brit ENSZ-nagykövet-helyettes.

Izrael nem ismeri el a népszavazásokat. Izrael nem ismeri el az orosz ellenőrzés alá került négy ukrajnai régióban tartott népszavazás eredményét − jelentette a Háárec című újság szerdán. Az izraeli külügyminisztérium kedd esti közleményében bejelentette, hogy Izrael elismeri Ukrajna szuverenitását és területi integritását és nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló keleti körzeteiben lezajlott referendumok eredményét − írta az MTI. Az izraeli külügyminisztériumban vita folyt arról, miként reagáljon Oroszország várható döntésére a népszavazási eredmények után − közölték minisztériumi források a lappal. Kedd este az illetékesek úgy döntöttek, hogy határozott nyilatkozatot adnak ki annak ellenére, hogy Oroszország még nem jelentette be az érintett  területek annektálásának szándékát. Izrael bejelentését nem előzte meg nemzetközi vagy amerikai kérés Oroszország szándékainak elítélésére − írta a lap.

 

Amerikai támogatás

Amennyiben Oroszország elcsatolja a szóban forgó területeket, úgy Washington újabb szankciókat fog bevezetni Moszkvával szemben, emellett pedig további 1,1 milliárd dollárnyi katonai támogatást nyújt szövetségesének − írta az Euractiv amerikai tisztviselőkre hivatkozva. 

Ennek keretein belül újabb HIMARS rendszereket szállítanak Kijevnek, lőszerekkel, különböző drón elleni rendszerekkel, radarrendszerekkel, tartalék alkatrészekkel egyetemben.

Emellett technikai támogatást és kiképzést is biztosítanak az ukrán katonáknak. 

Oroszország újfent figyelmeztette az Egyesült Államokat, hagyjanak fel Kijev katonai támogatásával. − Washington nem veszi észre cselekedeteinek kockázatát. Hazánk védelmére tett lépéseink kemények és határozottak lesznek − írta Telegram-csatornáján Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete. 

Borítókép: Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajna területén önhatalmúlag kikiáltott, oroszbarát Luhanszki Népköztársaság vezetője voksol egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP)

Háború Ukrajnában

Vegyi fegyverek használatával vádolja Moszkvát Ukrajna

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.