Várhelyi Olivér: A migrációt kiváltó okokat is kezelik az EU gazdasági programjai

Megerősítik a külső határokat és csökkenti az embercsempészek tevékenységét.

Forrás: MTI2022. 09. 13. 22:08
VÁRHELYI Olivér;
Podgorica, 2022. július 14. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs tagja a Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjével és Dritan Abazovic montenegrói miniszterelnökkel a podgoricai tárgyalásaik után tartott sajtóértekezleten 2022. július 14-én. A politikus a Montenegró-EU Stabilizációs és Társulási Tanács 11. ülésén vett részt a montenegrói fõvárosban. MTI/EPA/Boris Pejovic Fotó: Boris Pejovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági és befektetési programjai a migrációt kiváltó okokat is kezelik, megerősítik a külső határokat és csökkenti az embercsempészek tevékenységét – mondta Várhelyi Olivér bővítésért és gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén – írja az MTI.

A déli szomszédsággal megújított partnerségről szóló vitában Várhelyi elmondta: az ukrajnai háború az unió déli szomszédaira is negatív hatással van, ebben a térségben is növekszik az infláció, romlik a gazdasági-társadalmi helyzet. 

Ez békétlenséghez vezethet a régióban, illetve serkenti az EU-ba irányuló migrációt 

– hangsúlyozta.

Mint mondta, az EU arra törekszik, hogy csökkentse az orosz fosszilis energiahordozóktól való függését és ezek helyett hosszú távú energiaforrásokat keressen például Egyiptomból, Izraelből, erről uniós szinten már magas szintű tárgyalások folynak. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság új, földközi-tengeri programjai a kölcsönösen előnyös prioritásokra koncentrálnak. 

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború hatásai is azt mutatják, hogy az EU, a Közel-Kelet és Afrika jóléte szorosan összefonódik. Ezért fontos, hogy megbízható partnereink legyenek szomszédságunkban, akikkel kiaknázhatjuk a régióban rejlő potenciált

– szögezte le az uniós biztos.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: a déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára, ezért kell szorgalmazni a szoros együttműködést a földközi-tengeri térség államaival. 

Elő kell segíteni a régióban az állami struktúrák megerősítését, az infrastruktúra fejlődését és a terrorizmus elleni küzdelmet, mert csak ez állíthatja meg az az EU-ba irányuló illegális migrációt

– hangsúlyozta. Mint mondta, a migrációs nyomás érezhetően egyre erősödik ebből az irányból, ezért meg kell erősíteni az unió külső határainak védelmét. Gál Kinga szerint az uniónak a partnerekkel közösen, kölcsönös gazdasági együttműködésre alapozva kell dolgozni azon, hogy olyan életkörülmények legyenek a régióban, amelyek segítik és ösztönzik a helyben maradást. Az EU déli politikájának a stabilitást kell szolgálnia, és nem válhat a baloldali ideológiák terjesztésének eszközévé”  – tette hozzá a képviselő.

Borítókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és Dritan Abazovic montenegrói miniszterelnökkel a podgoricai tárgyalásaik után tartott sajtóértekezleten 2022. július 14-én (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.