időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Az amerikai külügyminiszter szerint a felrobbant Északi Áramlat óriási lehetőség

Forrás: ORIGO
2022.10.03. 23:04 2022.10.03. 23:41
Az amerikai külügyminiszter szerint a felrobbant Északi Áramlat óriási lehetőség

„Rendkívüli stratégiai lehetőségként" jellemezte az Északi Áramlatokban keletkezett kárt Antony Blinken.

Szabotázs-akciót hajtottak végre az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezeték ellen. A volt lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski Twitter-bejegyzésében az amerikaiaknak mondott köszönetet a vezeték megrongálásáért. Ennek kapcsán külön érdekesség az a februári sajtótájékoztató, amelyen Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt ígérte, hogy amennyiben Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen, nem lesz többé Északi Áramlat 2 - olvasható az Origo cikkében.

Véget fogunk vetni neki

– ígérte az USA elnöke. Orosz sajtóértesülések szerint a csővezetékek ellenőrzése hetekig, a helyreállítás pedig hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ami kizárja annak lehetőségét, hogy ezen a télen Európát is ellássák. Az orosz Gazprom bejelentette: leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom. A hírek következtében újra jelentősen nőtt a gáz ára, elkezdett romlani az euró és a forint is gyengül a dollárral szemben - írja a Mandiner.

Az incidenssel kapcsolatban most egy érdekes nyilatkozat jelent meg, amelyet Antony Blinken amerikai külügyminiszter tett.

Ez egy óriási lehetőség

– fogalmazott. Szerinte a vezetékeket ért incidens remek lehetőséget nyit arra, hogy „egyszer és mindenkorra" megszűnjön az orosz gáztól való függőség, és Vlagyimir Putyin ne tudja használni „az energiát fegyverként".

Blinken nyilatkozatát megtekintheti itt:

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.