időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Visszafoglalták Liman városát az ukrán erők

Magyar Nemzet
2022.10.01. 16:49 2022.10.01. 17:02
Visszafoglalták Liman városát az ukrán erők

A teljes bekerítés veszélye miatt a szövetséges csapatok elhagyták a várost, egy előnyösebb területre vonultak vissza

számolt be Telegram-csatornáján az orosz védelmi minisztérium. A bejelentés azt követően érkezett, hogy délelőtt ukrán tisztviselők arról beszéltek, az ukrán erők körbekerítették a stratégiailag kiemelten fontos Liman városát, valamint az ukrán védelmi minisztérium egy videót osztott meg Twitter-oldalán, amin két ukrán katona a sárga-kék lobogót tűzi ki vélhetően a város valamely külső körzetében.

Az időzítés orosz szempontból a lehető legrosszabb: alig egy nap telt el azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a négy, javarészt orosz fennhatóság alatt álló ukrán megye annexiójáról szóló rendeletet.

A nemzetközi közösség által illegitimnek tartott népszavazások eredményével indokolt elcsatolás következtében Moszkva minden, a területeket ért támadást közvetlenül Oroszországot érő agressziónak tekint, s ennek figyelembevételével válaszol azokra − erről maga Putyin, valamint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is beszélt az elmúlt napokban. 

Liman elfoglalása óriási előrelépés az eddig amúgy is sikeres keleti ukrán ellentámadás tekintetében. 

A város felszabadításával Kijev kulcsfontosságú logisztikai és szállítási központra tesz szert, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy továbbra is fenntartsák kezdeményezőképességüket a front e szakaszán. 

Ezzel szemben az oroszok szempontjából nem csak az annexió bejelentése miatt fájó a város elvesztése: sok szakértő úgy véli, az ukránok innen napokon belül tovább indulhatnak Szeverodonyeck és Kreminna felé, melyeket − elmondásuk szerint − még Limannál is kevésbé tudnak majd megtartani az oroszok. Emellett Liman mellett található az a vasútvonal, amelyen keresztül az orosz csapatok utánpótlásának nagy része keresztülutazik, Herszon, Dnyipro, Izjum és Donyeck felé.

Borítókép: Ukrán katona száll ki egy harcjárműből (Fotó: Ukrinform/NurPhoto/REX/Shutterstock/Pavlo Bahmut)

Háború Ukrajnában

Lukasenka kockáztatna a háborús részvétellel

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.