Horváth József: Ukrajnában kulcskérdés az energiaellátó rendszer védelme

Az oroszok megkezdték Ukrajna energiaellátó rendszerének megsemmisítését; a jelen helyzetben kulcskérdés, hogy Ukrajnában a légvédelmi erők meg tudják-e védeni az elektromos ellátórendszert, vagy a szomszédos államban Oroszország lehetetlen helyzetbe hozza a polgári lakosságot és a katonai hátországot is a tél folyamán – mondta az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója kedd este az M1 aktuális csatornán, arra reagálva, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték.

Forrás: MTI2022. 11. 15. 22:14
ZELENSZKIJ, Volodimir
Herszon, 2022. november 14. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonai vezetõkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erõk befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth József közölte, az oroszok részéről az új stratégia lényege, az elektromos áram a XXI. században az az energia, amely nélkül gyakorlatilag működésképtelenné lehet tenni egy országot. Példaként említette, hogy elektromos áramra van szükség a világításhoz, a kommunikációs rendszerek és a távfűtés működéséhez is. Az eddigi információik szerint Ukrajnában – az orosz bombázások hatására – az energiaellátó rendszer csaknem 40 százaléka sérült meg.

A műsorban elhangzott, hogy a csatorna információja szerint

az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátorállomások a fő célpontok.

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság kőolajvezeték leállt, ugyanis a szivattyúknak nincs áramellátása.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az Adria-kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonai vezetőkkel tárgyal (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.