időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

Tizennyolcmilliárd eurót kapna jövőre az EU-tól Ukrajna

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.06. 17:13 2022.11.06. 17:20
Tizennyolcmilliárd eurót kapna jövőre az EU-tól Ukrajna

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére – közölte vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A brüsszeli testület Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi telefonbeszélgetésének részleteit ismertetve közölte: az uniós pénzügyi támogatás Ukrajnának alapvető fontosságú az állami feladatok kiszámítható és rendszeres finanszírozásához.

A bizottsági tájékoztatás szerint a rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené. 

Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni – írták.

 A támogatási csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő hét folyamán ismertetni fogja – tették hozzá.

 

A telefonhívás alkalmával Von Der Leyen megerősítette, hogy az EU továbbra is azonnali humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, különösen a tél folyamán. 

Megismételte továbbá az EU azon ígéretét, hogy a közösség mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg a hadban álló országnak arra szüksége van – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Közölték azt is, hogy a két vezető egyetértett az ukrán gabonaexport fenntartásának fontosságában, ahogy abban is, hogy támogatják a fekete-tengeri kezdeményezés keretében a gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosó helyreállítását célzó ENSZ-erőfeszítéseket. Leszögezték, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat szigorítani kell, valamint eszmecserét folytattak arról, miként reagáljon az EU arra, hogy Irán negatív szerepet játszik az ukrajnai orosz agresszió támogatásával – tájékoztatott az Európai Bizottság.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek találkozóján tartott sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2022. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Háború Ukrajnában

Ukrajna további támogatását erősítették meg a balti államok és Lengyelország

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.