Tizennyolcmilliárd eurót kapna jövőre az EU-tól Ukrajna

Mások adományaira is szükség lesz az ország működésének segítéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 06. 17:13
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek találkozóján tartott sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2022. november 3-án.
Berlin, 2022. november 3. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek találkozóján tartott sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2022. november 3-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére – közölte vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A brüsszeli testület Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi telefonbeszélgetésének részleteit ismertetve közölte: az uniós pénzügyi támogatás Ukrajnának alapvető fontosságú az állami feladatok kiszámítható és rendszeres finanszírozásához.

A bizottsági tájékoztatás szerint a rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené. 

Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni – írták.

 A támogatási csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő hét folyamán ismertetni fogja – tették hozzá.

 

A telefonhívás alkalmával Von Der Leyen megerősítette, hogy az EU továbbra is azonnali humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, különösen a tél folyamán. 

Megismételte továbbá az EU azon ígéretét, hogy a közösség mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg a hadban álló országnak arra szüksége van – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Közölték azt is, hogy a két vezető egyetértett az ukrán gabonaexport fenntartásának fontosságában, ahogy abban is, hogy támogatják a fekete-tengeri kezdeményezés keretében a gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosó helyreállítását célzó ENSZ-erőfeszítéseket. Leszögezték, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat szigorítani kell, valamint eszmecserét folytattak arról, miként reagáljon az EU arra, hogy Irán negatív szerepet játszik az ukrajnai orosz agresszió támogatásával – tájékoztatott az Európai Bizottság.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek találkozóján tartott sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2022. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.