Az ukrán elnök Amerikába látogat

Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, ez lesz az első külföldi útja az ukrajnai háború kezdete óta – írta közleményében a Fehér Ház. Felmerül a kérdés, hogy ha eddig Zelenszkij online formában tárgyalt és jelentett be minden fejleményt – vagy őt látogatták meg –, akkor most miért hagyta el a háborúban álló országát. Szakértők szerint Washington elégedetlen lehet a háború állapotával, esetleg a háttérben zajló orosz–ukrán egyeztetések vagy Kijev álláspontjának rugalmasabbá tétele miatt hívhatta a tengerentúlra az ukrán elnököt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 21. 8:23
ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2022. május 29. Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta elõször látogatott a keleti frontvonalra. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban szerda délután, ez az első alkalom az orosz–ukrán háború február 24-i kitörése óta, hogy az ország első embere külföldre látogat. A Biden elnökkel folytatott találkozóját követően Zelenszkij beszédet mond az amerikai kongresszus előtt is – tájékoztatott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő. 

A nap folyamán a két elnök várhatóan közös sajtótájékoztatót is tart.

Az eddigi információk szerint Washington további kétmilliárd dollárnyi segély és légvédelmi rakéták átadásának bejelentését tervezi Kijevnek. Az Egyesült Államok már így is a legnagyobb támogatója Ukrajnának, a háború kitörése óta több mint 18 milliárd dolláros támogatást biztosítottak az országnak. Sőt az amerikai törvényhozás jelenleg olyan javaslaton dolgozik, amely 2023-ban negyvenmilliárd dollár extra finanszírozást adna Ukrajnának.

– Zelenszkij látogatása megerősíti, hogy az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges – szögezte le Karine Jean-Pierre. A keddi nap volt az orosz–ukrán háború háromszázadik napja így az út több szempontból is szimbolikus, de mindenképpen az amerikai–ukrán kapcsolatok szorosságára kíván rámutatni, ezzel is jelezve Moszkvának – és a világnak –, hogy Washington Kijev mögött áll. Fehér házi források szerint már nagyon régóta szerették volna a felek, hogy egy ilyen út megvalósuljon.

Ez idáig Zelenszkij minden külföldi állammal folytatott megbeszélést, nemzetközi felszólalását videókonferencia keretében intézte, és miután eddig nem hagyta el Ukrajnát, a külföldi állam- és kormányfők látogattak el hozzá. Az amerikai elnök esetében egy háborúban álló ország meglátogatása nem opcionális, ennek ellenére megindultak a találgatások, hogy ha az eddigi segélyeket és támogatásokat is online formában beszélték meg és jelentették be, akkor ezen most miért változtatnának.

Szakértők szerint az amerikai katonák segítik Zelenszkij munkáját többek közt a taktika és a hírszerzés területén, azt azonban egyelőre nem tudni, mi az oka az ukrán elnök amerikai látogatásának.

A sötétben tapogatózunk, de elképzelhető, hogy mivel januártól megváltozik a képviselőház vezetése, és a republikánusok kerülnek hatalomra, akik kicsit jobban szemmel szeretnék tartani az amerikai pénzügyi támogatást Ukrajnába, Zelenszkij megpróbál lobbizni azért, hogy ezek a változások ne érintsék negatívan a támogatásokat

– fogalmazott lapunk megkeresésére Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

Hozzátette: az is elképzelhető, hogy az amerikaiak valamilyen szempontból nincsenek megelégedve azzal, ahogy Ukrajnában a dolgok mennek.

Magyarics Tamás szerint azonban a látogatás rámutat arra, hogy az Egyesült Államoknak döntő befolyása van az ukrajnai fejleményekre.

Az elemző úgy látja, a találkozó talán azért történik személyesen, mert esetleg szó lehet arról, hogy az oroszokkal háttérben folytatott tárgyalásokhoz egyeztetik az amerikai és ukrán álláspontot vagy Washington megpróbálja Kijevet rábírni egy kicsit rugalmasabb álláspontra a tárgyalások során.

Magyarics Tamás felhívta a figyelmet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter nemrégiben megjelent írásának fontosságára is. – Kissinger nem szokott csak úgy írogatni, most mégis tűzszünetet és tárgyalásokat javasol. Az ő véleménye még mindig számít Washingtonban, a társadalmi tőkéje és kapcsolati hálója is óriási, így ha ő megszólal, akkor arra odafigyelnek – zárta gondolatát Magyarics Tamás.

Dimitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét szerdán délelőtt újságírók kérdezték az ukrán elnök washingtoni látogatásáról. Arra a kérdésre, hogy bármi jó is származhat az amerikai látogatásból, Peszkov nemmel válaszolt. Hozzátette: Moszkva nem látja a béketárgyalások lehetőségét Kijevvel.

Fokozódik a fegyverellátás és bővül a szállított fegyverek köre. Mindez a konfliktus súlyosbodásához vezet

 – mondta a Kreml szóvivője.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.