Lapozó: Egyre több kokain érkezik a francia kikötőkbe

Rekordot döntött az influenzajárvány Olaszországban. Vegyi és radioaktív anyagok észlelésére szolgáló drónokat vesz a spanyol belügyminisztérium. Malmö nem teljesíti az ukrán kérést, Csajkovszkijjal ünnepel karácsonykor. Egyre több kokain érkezik a francia kikötőkbe.

Munkatársainktól
2022. 12. 15. 17:47
Hongkong, 2021. június 30. Lefoglalt kokaint tartalmazó csomagok egy hongkongi sajtótájékoztatón 2021. június 30-án. A vámhatóság június 22-én mintegy 110 kilogramm kokaint talált hidraulikus berendezésekbe rejtve egy Brazíliából érkezett szállítmányban a Hongkongi Nemzetközi Repülõtéren. MTI/EPA/Jerome Favre Fotó: Jerome Favre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött az influenzajárvány Olaszországban

Félelemet kelt az influenzajárvány gyors terjedése az olaszokban, ugyanis egyetlen hét leforgása alatt egymillió megbetegedést regisztráltak Olaszországban. A tavalyi évben még a koronavírus tartotta félelemben az olaszokat, mára már az influenzás megbetegedések magas száma jelenti a legfőbb problémát. A szájmaszk-kötelezettség visszavonása a járványok gyors terjedéséhez vezetett, mely térdre kényszerítette az olasz egészségügyi intézményeket. Míg a koronavírussal fertőzött betegek száma egy hét alatt 200 ezerrel emelkedett, addig az influenzás fertőzések száma egymillióval ugrott meg. Jelentős különbség van az úgynevezett ausztrál influenza és a Covid–19 között. Egy influenzás beteg 102 személyt képes megfertőzni, addig egy koronavírus-fertőzött legfeljebb csak húszat. Az olasz orvosok szerint a rekordméretű megbetegedés oka az is, hogy az elmúlt két évben életbe léptetett szigorú kijárási tilalom idejében a emberek szervezete nem találkozott azokkal a szezonális vírusokkal, amelyek a nyájimmunitás eléréséhez szükségesek. Az olasz kórházak túlzsúfoltak, újra a korábbi évekhez hasonló kaotikus állapotok alakultak ki, mert bár a szezonális influenzát otthoni kezeléssel is lehet kúrálni, a kialakult gyógyszerhiány miatt azonban egyre többen jelennek meg a kórházak sürgősségi osztályain. Az ünnepek alatt nyolc–tízmillió megbetegedéssel számolnak az olasz orvosok.

Forrás: Lastampa.it
 

Vegyi és radioaktív anyagok észlelésére szolgáló drónokat vesz a spanyol belügyminisztérium

Spanyolország nyilvános közbeszerzés keretében szerzi be a vegyi és radioaktív anyagok észlelésére szolgáló drónokat, és mintegy 170 ezer eurót szán rájuk. A beszerzés oka nem az orosz–ukrán háború, hanem egyebek mellett a koronavírus-járvány, valamint a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése. Mindkét esemény arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy rengeteg, a hagyományostól eltérő esemény fenyegeti a nemzetbiztonságot. Mivel a nukleáris, radiológiai, biológiai és vegyi kockázatok elleni védelem kiemelt helyet foglal el a spanyol fegyveres erők rendszerében, ezért döntöttek a fejlesztő beruházás mellett. A radioaktív és vegyi anyagok azonosítására képes drónok az előírások szerint kis súlyúak lesznek – maximum 15 kilogrammosak –, üzemi helyzetüknek legalább 4500 méternek kell lennie, kibírva a –20 és az 50 Celsius-fok közötti hőmérsékletet is. A belügyminisztérium kritériumai között szerepel még a 40 percnél hosszabb repülési idő és az érintőképernyős távirányító rendszer is, melyre valós időben lehet fogadni a drónok által készített felvételeket. A gépek legfontosabb feladata az lesz, hogy érzékeljék és azonosítsák a természetben lezajló események során felszabaduló gázokat, a nukleáris, ipari katasztrófák során a levegőbe kerülő szennyeződéseket, valamint az orvosi anyagok által kibocsátott sugárzásokat is.

Forrás: Vozpopuli.com

Malmö nem teljesíti az ukrán kérést, Csajkovszkijjal ünnepel karácsonykor

Nemrég Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter arra szólította fel a szövetségeseiket, hogy bojkottálják az orosz kultúrát, és a háború végéig állítsák le Pjotr Csajkovszkij és más orosz zeneszerzők műveinek előadását. A miniszter a Guardianben megjelent véleménycikkében kifejtette, hogy a bojkott megfelelő válaszlépés lenne Oroszország azon szándékára, hogy elpusztítsa az ukránok kultúráját. A kérésnek sem a Malmö Opera, sem a Malmö Live koncertház nem tett eleget. Az operában nem látják okát, miért kellene változtatni a repertoáron, ezért idén év végén is játsszák hagyományosan Csajkovszkij balettjét, A diótörőt. Az utóbbi intézmény pedig kéthetes Csajkovszkij-fesztivált rendez tavasszal. A Malmö Live vezérigazgatója szerint téves út a zeneszerzők bojkottja. Maria Fej szerint Putyin nem tilthatja be Csajkovszkijt, vagy más, nagy orosz alkotót. „Egyszerűen nem engedhető meg, hogy erről vitába bonyolódjunk” – mondta el a kulturális szakember.

Korábban a londoni Királyi Balett is közölte, hogy nem ért egyet az ukrán politikussal. Az intézmény szerint Csajkovszkij egyetemes értékeket közvetít az egész emberiség számára, ami önmagában is szembehelyezkedik azzal a szűklátókörű kulturális nacionalizmussal, amelyet a Kreml képvisel.

Forrás: Sveriges Radio, The Guardian

Egyre több kokain érkezik a francia kikötőkbe

A franciaországi Le Havre kikötő vámosai csak decemberben már több mint egy tonna illegális kokaint fedeztek fel és foglaltak le az Atlanti-óceán másik oldaláról érkező teherhajókon. December 9-én egy Dél-Amerikából befutó hajó egyik konténerében 880 kiló kábítószert találtak a határőrök, négy nappal később a Francia Antillákról útnak indult hajón újabb 210 kiló kokain érkezett meg a normandiai kikötőbe. A két fogás együtt a 2022-es év legnagyobb illegális zsákmányának számít eddig. Korábban ugyanis a november 16-án lefoglalt és ugyancsak Dél-Amerikából Franciaországba küldött 750 kilós kokaincsomag tartotta az idei csúcsot az illegális kábítószerfogások között. Január óta a Le Havre-i hatóságok már négy tonna kokaint fedeztek fel, és zároltak az igazságügyi raktárakban. A legnagyobb normandiai kikötőbe azonban nem csak kokain érkezik más földrészekről. Az év elején másfél tonna – a serkentő és euforizáló hatásáról ismert – levelet koboztak el a kikötőben, amelyet Kenyából indítottak útnak az európai fogyasztók afrikai ellátói. A Le Parisien értesülései szerint azonban a tiltott szállítmányok legtöbbször a hajók legénységének a tudta nélkül kerülnek fel a fedélzetre a berakodás során. Franciaországban egy év alatt robbanásszerűen megnőtt a felfedezett és lefoglalt illegális kokainszállítmányok száma. A francia vámhivatal 2022 szeptemberében közzétett adatai szerint a nemzeti hatóságok országos szinten 15,42 tonna kokaint foglaltak le az év eleje óta, ez pedig jelentős, 94 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: Leparisien.fr

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.