Lapozó: Súlyos áramhiány elé néz Belgium

Százezer forintnyi összegre nő a jövő évi minimálbér Oroszországban. Nem kézbesít a svéd posta Stockholm veszélyes városnegyedeibe. Magyar kézművesek alkotásai is megtekinthetők a Vatikánban. Súlyos áramhiány elé néz Belgium.

Munkatársainktól
2022. 12. 08. 19:00
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezer forintnyi összegre nő a jövő évi minimálbér Oroszországban

Az Állami Duma elfogadta a következő évi minimálbért meghatározó törvényt. Eszerint 2023-ban a minimálbér körülbelül havi 16 ezer rubelre (nagyjából 100 ezer forintnyi összegre) emelkedik Oroszországban, ami 6,3 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest. A törvényt még jóvá kell hagynia a Szövetségi Tanácsnak és alá kell írnia az elnöknek is. A tervek szerint az új szabályzat január elsején lép hatályba.

A minimálbér négy százalékkal haladja meg a munkaképes lakosság létminimumát. Oroszország idén már két alkalommal is emelt minimálbért: január elsején 13 890 rubelre, június elsejétől 15 279 rubelre emelte az összeget.

Forrás: Ria.ru

 

Nem kézbesít a svéd posta Stockholm veszélyes városnegyedeibe

A svéd postai szolgáltató, a Postnord úgy döntött, felfüggeszti a kézbesítést Stockholm egyik nyugati elővárosának, Aspuddennek egyes részein. A cég azzal magyarázza ezt, hogy december elsején megvertek és megfenyegettek egy postást a területen. „A rendőrséggel egyeztetve vezettük be a kézbesítés felfüggesztését, elsősorban alkalmazottaink védelme érdekében” – mondta el a cég sajtóreferense és hozzátette, folyamatosan egyeztetnek a rendvédelmi szervvel a helyzetről.

Egyre gyakoribb Svédországban, hogy a különféle szakmák képviselőit megfenyegetik és/vagy bántalmazzák munkavégzés közben, valamint eszközeiket ellopják főként a bevándorlók által sűrűn lakott külvárosi negyedekben. A postásokon, csomagszállítókon és buszsofőrökön kívül mentők, tűzoltók és rendőrök is ki vannak téve az atrocitásoknak. A híradások szerint az is előfordult, hogy leállt a közösségi közlekedés a kődobálás, lövöldözés vagy más erőszakos cselekedet miatt.

Forrás: Dagens Nyheter, Samnytt

 

Magyar kézművesek alkotásai is megtekinthetők a Vatikánban

December 8-án hivatalosan is elkezdődött a karácsonyi ünnepkör Olaszországban és a Vatikánban. Az olasz hagyományok szerint a Szűzanya szeplőtelen fogantatásának ünnepén állítják fel a karácsonyfákat és a betlehemeket az otthonokban. A Vatikánban idén is megrendezik az immár hagyománnyá vált 100 betlehem kiállítást, amelyen Magyarország is képviselteti magát. A Magyar Kézműves Alapítvány által összegyűjtött alkotások közül idén hat jászlat válogatott be az Evangelizációs Dikasztérium a nagyvilágból érkezett betlehemek közé. A szentszéki magyar nagykövetségnek köszönhetően a magyar betlehemek idén is gazdagíthatják a Pápai Állam rangos kiállítását. A Szent Péter tér oszlopsora alatt felállított kiállítást vízkereszt ünnepéig látogathatják a zarándokok és a turisták. Összesen 120 kézműves alkotás csodálható meg, melyek a különböző népek ízlésvilágát idézik. A kiállítás megnyitóján Magyarországot képviselte Csomák Lászlóné és Jancsi Ilona textilszobrász, valamint Nádasdi Zoltánné csuhéművész. A tárlatot megnyitotta Rino Fisichella érsek, az Evangelizációs Dikasztérium elnöke.

Forrás: 100presepi.it

Súlyos áramhiány elé néz Belgium

Három év múlva súlyos villamosenergia-hiány léphet fel Belgiumban, ugyanis 2025 novembere és 2026 áprilisa között egyetlen belgiumi atomreaktor sem lesz szolgálatban. A belga kormány ugyan már döntött a Doel4 és a Tihange3 reaktorok üzemidejének újabb tíz évre szóló meghosszabbításáról, azonban azok 2025 júliusában és szeptemberében mégis leállnak majd, mielőtt az üzemeltető Engie 2026 novemberére felújítja őket.

A kényszerszünet idején várható válsághelyzet elkerülésére három lehetséges forgatókönyv áll rendelkezésre, erről kell a belga kormánynak és a villamosenergia-hálózat kezelőinek döntést hozniuk a lehető legrövidebb időn belül. Az első lehetőség a Doel1, a Doel2 és Tihange1 reaktorok üzemidejének további kiterjesztése mindössze néhány hónappal. Az Engie szerint ez a forgatókönyv azonban nem felelne meg a jelenlegi nukleáris biztonsági előírásoknak, valamint a földrengésekre és a repülőgép-balesetekre vonatkozó új nemzetközi biztonsági szabályoknak sem.

A második opció az lenne, hogy az Engie vállalná, hogy futólépésben aktiválja újra a Doel4 és a Tihange3 reaktorokat. Az energiaügyi miniszter és a zöldek elképzelése szerint a munkálatokat és az újraindítást megelőző többszöri be- és kikapcsolást a meleg évszakokban el is lehetne végezni. Azonban ebben az esetben is fennáll a hatályos szabályok megszegésének a veszélye.

A belga kormány előtt álló harmadik lehetséges forgatókönyv pedig az, hogy Belgium új gázerőművet épít, amelynek helyszíne a Brüsszellel északon határos Vilvordre vagy a holland határhoz közelebb eső Tessenderlo település lehetne.

Forrás: Rtl.be

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.