A Nemzetközi Bíróság elé állítanák Harry herceget a tálibok

Keményen nekimentek a tálibok Harry hercegnek, miután hamarosan megjelenő könyvében bevallotta, hogy a brit hadsereg katonájaként huszonöt tálib harcost ölt meg Afganisztánban. A veteránok szintén nem nézik jó szemmel III. Károly angol király másodszülött fiának kitárulkozását; egyes vélemények szerint nem csak a katonák íratlan szabályát szegte meg, hanem szembefordult bajtársaival.

2023. 01. 08. 8:50
AFGHANISTAN-BRITAIN-ROYALS-HARRY-MILITARY This picture taken on December 12, 2012 shows Britain's Prince Harry wearing his monocle gun sight as he sits in the front seat of his Apache Helicopter at the British controlled flight-line at Camp Bastion in Afghanistan's Helmand Province, where he was serving as an Apache Helicopter Pilot/Gunner with 662 Sqd Army Air Corps. Britain's Prince Harry confirmed he killed Taliban fighters during his stint as a helicopter gunner in Afghanistan, it can be reported after he completed his tour of duty on January 21, 2013. AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL (Photo by JOHN STILLWELL / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/John Stillwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez a dicsekvés, hogy hány embert ölt meg a harcokban, a fegyveres erők íratlan szabályának megszegését jelenti. Soha nem beszélhetsz arról, hogy kiket és hány embert öltél meg. Három háborúban vettem részt, sajnos haltak meg emberek, de beszélek róluk? Soha” – írta Twitter-oldalán a Brit Királyi Haditengerészet egy volt katonája.

A veterán nincs egyedül a véleményével: Harry hercegre bírálatok sora zúdult, miután a január 10-én megjelenő Spare (Tartalék) című memoárkötetében nyilvánosságra hozta, afganisztáni szolgálata alatt huszonöt tálib harcossal végzett.

A leszerelt katonák úgy érzik, III. Károly brit király fia elárulta őket, és íratlan szabályt szegett meg. Tim Collins nyugalmazott brit parancsnok csalódottságát fejezte ki, amiért Harry így próbálja növelni hamarosan megjelenő könyvének népszerűségét. Szerinte a herceg olyan gazdagságra törekszik, amire nem szorul rá, emellett nemcsak a családját, de a bajtársi szeretet is elutasítja. Más veteránok szintén azt mondták, elvenni az emberi életet súlyos dolog és nem lehet róla úgy beszélni, mint egy játékról, csak azért, hogy eladjanak egy könyvet. Szakértők figyelmeztettek arra is, kijelentései veszélyeztethetik saját maga és családja biztonságát.

Tim Collins azt is a herceg szemére vetette, hogy idővel már csak sakkfigurákként gondolt az emberekre.

„Mi nem rajzolunk strigulákat a puskacsőre. Sohasem tettük” – szögezte le a veterán katona. Harry ugyanis azt írta könyvében, „Azon kaptam magam, hogy belemerültem a harc hevébe, és már nem úgy gondoltam arra a huszonötre, mint emberekre. Sakkfigurák voltak, amiket eltávolítottak a tábláról. A rossz emberek kiestek, mielőtt megölhették volna a jókat.” Kijelentését azzal indokolta, „ha emberként tekintesz rájuk, nem tudod bántani őket”, ez azonban nem volt elég: Afganisztánban is felháborodást váltott ki a herceg vallomása .

Harry úr! Akiket megölt, nem sakkfigurák voltak, hanem emberek. Családjuk volt, akik várták visszatérésüket

– üzent Twitteren a brit hercegnek Anasz Hakkáni, az afganisztáni tálib vezetés magas rangú tagja, a belügyminiszter testvére.

Harry herceg Afganisztánban 2012. október 31-én. Fotó: Europress/AFP/John Stillwell

A tálibok szerint ugyanis III. Károly király fia nem tálib harcosokat ölt meg, hanem civileket, akik a dél-afganisztáni Helmand tartományban éltek. Anasz Hakkáni hozzátette: „ez a történet része a húszéves katonai jelenlét számos háborús bűncselekményének”. Noha kevés rá az esély, de a tálib rendőrség szóvivője még azt is kilátásba helyezte, hogy Harry herceg a Nemzetközi Bíróság előtt feleljen. A fegyveresek igyekeznek a realitás talaján maradni, ugyanakkor jelzi felháborodásukat Anasz Hakkáni másik, a hercegnek címzett üzenete is:

nem számítok arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság beidézzen, vagy az emberi jogi aktivisták elítéljenek. Ők ugyanis vakok és süketek, ha rólad van szó.

Harry herceg tíz évig szolgált a brit hadseregben, ez idő alatt kétszer is járt Afganisztánban: 2007 és 2008 között, valamint 2012 és 2013 között. 2011-ben kapitányi rangot ért el és helikopterpilótaként szolgált. 2015-ben leszerelt, azóta – a brit királyi család honlapjának tájékoztatása szerint – a sebesült katonák, valamint a veteránok érdekében szólal fel.

Borítókép: Harry herceg Afganisztánban 2012. december 12-én. (Fotó: AFP/John Stillwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.