Grúzia nem adja vissza Ukrajnának a Buk rakétákat

Tbiliszi arra hivatkozik, 2008-ban megvásárolták a légvédelmi rakétarendszereket Kijevtől, nem ingyen kapták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 10. 12:02
null
BUK air defence missile system roll during a military parade in Kiev on August 24, 2016 to celebratethe Independence Day, 25 years since Ukraine gained independence from the Soviet Union. - Ukraine marks the 25th anniversary of its freedom from Kremlin rule Wednesday with moves to sweep away its totalitarian past and embrace a European future while grappling with its tense relations with Russia. (Photo by GENYA SAVILOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grúzia nem adja vissza Ukrajnának a Buk légvédelmi rakétarendszereket, mert 2008-ban megvásárolta, nem pedig ingyen kapta őket – közölte kedden a tbiliszi védelmi minisztérium. A Jevropejszka Pravda hírportál ukrán kiadása hétfőn közölte Andrij Kaszjanov, Ukrajna grúz ügyvivője cikkét: a diplomata arról tájékoztatott, hogy Kijev azoknak a Buk rakétarendszereknek a visszaadását kérte, melyeket Kijev 2008-ban adott Tbiliszinek. Kaszjanov szerint Kijev azoknak a Javelin páncéltörő rakétarendszereknek átadását is kérte Tbiliszitől, amiket Grúzia az Egyesült Államoktól kapott. Az ukrán diplomata szerint Washington hozzájárulását adta ehhez, és kész ellátni Grúziát korszerűbb rakétarendszerekkel.

Nem felel meg a valóságnak, hogy Ukrajna térítésmentesen adta át Grúziának a Buk rendszereket. A védelmi minisztérium 2007-ben többmilliós adásvétel útján szerezte be őket. Ez titkos szerződés volt, amelynek konkrét részletei nem állnak rendelkezésünkre

– áll a grúz védelmi minisztérium közleményében

Kaszjanov tavaly december elején azt is közölte, hogy Kijev többször kérte Tbiliszit, adjon neki katonai vagy kettős rendeltetésű technikát, de kéréseit a grúz fél figyelmen kívül hagyta. Az ukrán diplomata szerint Ukrajna elektromos generátorokat is kért Grúziától. December végén a tbiliszi kormány 25 elektromos generátort vásárolt, és ezeket átadta Ukrajnának.

Borítókép: Buk légvédelmi rakétarendszer Kijevben 2016. augusztus 24-én (Fotó: AFP/Genya Savilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.