Kiderült, hogyan próbálták meg eltüntetni a kenőpénzt a korrupciós botrányba keveredett uniós politikusok

Eva Kaili rendőrségi kihallgatásán önellentmondásba keveredett, amikor a lakásán talált készpénzről kérdezték – értesült egy görög televízió. A vallomás eddig ismert részletei alapján a jogi szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a belga ügyészek megszüntessék a politikus előzetes letartóztatását.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 01. 17. 14:59
7? ?????????? ?????? ??????; conference; Delphi; Delphi Economic Forum VII; development; economic market; economy; finance; financial; forum; growth; panel; speech; ?????; ??????; ????????; ?????????; ??????; ?????; ????????; ??????; Eva Kaili; ??? ?????
GREECE-EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION Fotó: MENELAOS MYRILLAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságíróknak sikerült többoldalnyi dokumentumot megszerezniük a belga rendőrség jegyzőkönyveiből, melyek az Európai Parlament volt alelnökének kihallgatásán készültek. Az iratokból olyan részletek is kiderültek, amelyek minden eddig ismert elképzelést felülmúlnak.

A nyilvánosságra került információk alapján a brüsszeli korrupciós botrány érintettjei több mint három éven át, 2019 második felétől kezdődően egészen a 2022. decemberi lebukásukig Eva Kaili brüsszeli lakásán bőröndökben tárolhatták a külföldi államoktól kapott sok millió eurónyi kenőpénzt. Az információk alapján a korrupciós ügyletek már a 2010-es évek közepén elkezdődtek, a brüsszeli hatóságok szerint már hét-nyolc éve rendszeresen megvesztegethették a brüsszeli baloldali politikusokat.

Fotó: Twitter

A szervezett bűnözés gyakorlatához hasonlóan próbáltak meg tisztára mosni többmilliónyi eurót. Az összeget egy előre rögzített ütemterv szerint egymás között szétosztva, néhány milliós tételekre bontva, aztán sokféle számlára elhelyezve, később elsősorban ingatlanokba fektetve igyekeztek legális költségekként feltüntetni – derül ki a Metropol cikkéből. A kihallgatási jegyzőkönyvek részleteit elsőként a görög SKAI televízió tette közzé, megszerezve a belga rendőrségi vallomások leiratát.

Önellentmondások Kaili vallomásában

A nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek szerint Kaili kihallgatása során eleinte megpróbálta tagadni az érintettségét, ám a nyomozók kérdéseire válaszolva többször is önellentmondásba keveredett. Ezt követően bizonygatni próbálta az ártatlanságát. Például azt állította: sosem kíváncsiskodott arról, hogy a férje, Francesco Giorgi miért hordott közös lakásukra eurószázezrekkel teli bőröndöket éveken keresztül. Mint fogalmazott: 

nem különösebben érdekelt a pénz eredete. Azt hittem, a párom ilyen jól keres.

Hogy miért bőröndökben érkezett a készpénz, arra nem tudott magyarázatot adni.

A belga ügyészség már írásban rögzített álláspontja szerint a korrupciós botrányban érintett személyek azért használták Kaili brüsszeli otthonát a kenőpénzek tárolására, mert az ingatlant mentelmi jog védte, így a belga hatóságok nem tarthattak ott házkutatást nyomós ok nélkül.

A nyomozás jelenlegi állása szerint 2019-et megelőzően Kaili egyik tettestársának, Pier Antonio Panzeri korábbi olasz baloldali EP-képviselőnek az otthonát használták ugyanerre a célra. Ám a politikus ebben az évben kikerült az Európai Parlamentből, így a mentelmi joggal járó „védettsége” is megszűnt. A pénz megőrzésének feladata ezért szállt át Kailire.

Meglepődött a bőröndnyi pénz láttán, amelynek létéről mégsem tudott 

Annak ellenére, hogy vallomástétele során Kaili következetesen tagadta az érintettségét az ügyben, azt azért elismerte: közvetlenül letartóztatása előtt arra kérte Brüsszelben tartózkodó édesapját, hogy tüntessen el egy pénzzel teli bőröndöt és vigye el férje személyes holmiját a lakásból.

Ezzel kapcsolatban Eva Kaili a jegyzőkönyvek szerint azt állította, hogy nem tudott férje letartóztatásáról, ugyanis azt hitte, azért nem jött haza, mert „autóbalesetet szenvedett”.  Állítása szerint csak ezt követően nézett bele az egyik pénzzel teli bőröndbe, 

a sok pénz láttán nagyon megijedt, és csak egyfajta pánikreakcióként igyekezett megszabadulni a hatalmas összegtől. Ez azonban ellentmond annak az állításának, hogy tudott a pénzzel teli bőröndről, de nem érdeklődött utána.

A belga ügyészség január 19. és 21. között kiegészítő vallomásra ismételten beidézte Kailit – számolt be róla a brüsszeli sajtó. A politikusnak ekkor lehetősége lesz feltárni az eddig ismeretlen összefüggéseket az otthonában talált pénzkötegek valódi eredetéről. Brüsszeli források szerint az Európai Parlament volt alelnökének vallomása döntő jelentőségű lehet abból a szempontból, hogy a belga ügyészség továbbra is előzetes letartóztatásban tartja-e egy luxusbörtönben. Egy, a görög sajtónak nyilatkozó büntetőjogász szerint Kailinak logikai bukfencekkel teli vallomása miatt alig van esélye arra, hogy kikerüljön az előzetesből.

Az eredeti cikk Itt vannak a kihallgatási jegyzőkönyvek: üzemszerűen, bűnszervezetként, évek óta működött a brüsszeli korrupció címmel a Metropol oldalán tekinthető meg.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: SOOC/AFP/Menelaos Myrillas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.