Lapozó: Zuhanórepülésben a svéd ingatlanpiac

Megszüntetnék a baszkok a spanyol monarchiát · Orosz származása miatt utasítanak ki egy ukrán állampolgárt Stockholmból · A szentek sorában szeretnék látni Ratzinger pápát a hívek ·Zuhanórepülésben a svéd ingatlanpiac.

Magyar Nemzet
2023. 01. 06. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntetnék a baszkok a spanyol monarchiát

A baszk regionális parlament a királyság megszüntetéséről és a köztársaság kikiáltásáról fog szavazni. A voksolás eredményétől azt remélik, hogy általa elindíthatnak egy alkotmányos reformfolyamatot. A kezdeményező koalíció szóvivője, Miren Gorrotxategi közölte, „addig nem beszélhetünk teljes demokráciáról Spanyolországban, amíg az államfőt vér szerinti öröklés alapján nevezik ki”. 

A baszkok célja ezért az, hogy küzdjenek egy erről szóló, országos népszavazás megtartásáért.

Kiemelik, hogy a spanyol állampolgárok sosem szavazhattak törvényesen arról, milyen államformában szeretnék élni a mindennapjaikat, mivel Francisco Franco diktátor halála után a spanyol alkotmányt olyan eljárás során szavazták meg, melyben a kormány gyakorlatilag kényszerítette a közgyűlést arra, hogy fogadja el az általa javasolt előírásokat. Hozzátették, hogy az európai elnökök több tagja már a ’90-es évek közepén arra kérte a spanyol államot, hogy tartson népszavazást a monarchiáról és szavazatokkal legitimálja azt. Állítólag már Adolfo Suárez kormányfő (1976–1981) is elismerte, hogy a közvélemény-kutatások a monarchikus államforma elutasítását vetítik előre.

Forrás: antena3.com

 

Orosz származása miatt utasítanak ki egy ukrán állampolgárt Stockholmból

Egy 87 éves ukrán állampolgárt utasít ki Stockholm, csak mert orosz származású. Az idős hölgy még 2022 márciusában menekült el a bombázott Kijevből, ahol 15 éve élt ukrán állampolgárként. Lidia Prokhrenko lánya már régebb óta Svédországban élt, így hozzá és svéd férjéhez költözött. Idén nyáron a Svéd Migrációs Ügynökség (Migrationsverket) úgy döntött, hogy a nőt kiutasítja Oroszországba, mivel Lidia Prokhrenkóról azt vélelmezik, hogy erős kapcsolatban áll hazájával, Oroszországgal. Lidia fellebbezést nyújtott be a bevándorlási bíróságnak a határozat ellen, de a hatóság elutasította a felülvizsgálatot. 

Az ítélet szerint Prokhrenkónak legkésőbb négy héten belül el kell hagynia az országot. Ugyanakkor az idős hölgynek nincsen Oroszországban lakása, sőt a család szerint veszélybe kerülne, mint ukrán állampolgár, jobb esetben elmegyógyintézet, rosszabb esetben börtön várna rá. 

Az asszony ügyvédje a svéd köztévének elmondta, ügyfele közvetlen életveszélyben lenne Oroszországban, mivel ügyével kapcsolatban több cikk is megjelent, ahol nyíltan beszélt az orosz agresszióról, valamint orvosi igazolások állnak rendelkezésére – melyeket a migrációs hivatal is ismer –, hogy a több betegségben szenvedő ügyfele egészségügyi ellátásának megszakadása is végzetes lehet. A migrációs hivatal nem nyilatkozik egyedi esetekről, de a hatóság sajtóreferense elmondta, hogy általában az adott illető Svédországhoz és családjához fűződő kapcsolatát vizsgálják, amikor a kitoloncolásról döntenek. A sajtóreferens hangsúlyozta: a vonatkozó szabályokat nem a svéd migrációs hivatal, hanem a kormány alkotja meg.

Forrás: SVT

A szentek sorában szeretnék látni Ratzinger pápát a hívek

Vasárnaptól látogatható XVI. Benedek emeritus pápa sírja a vatikáni Szent Péter-bazilika kriptájában, jelentette be az újságíróknak Matteo Bruni, a szentszéki sajtóterem igazgatója. A temetési szentmisét követően zárt szertartás során helyezték végső nyugalomra Joseph Ratzingert. 

A nyugalmazott pápa személyesen, 2020-ban rendelkezett úgy, hogy ne szülőföldjén, hanem a pápák temetkezési grottájában helyezzék el földi maradványait.

 Egészen pontosan Szent II. János Pál pápa sírhelyén, hiszen miután a lengyel pápát szentté avatták, földi maradványait a Szent Péter-bazilikában, a Michelangelo Pietája melletti mellékoltár alatt helyezték el. A temetést Giovanni Battista bíboros, a bíborosi testület dékánja vezette. A zártkörű szertartáson jelen voltak még a pápa legközelebbi munkatársai és rokonai, illetve Georg Ganswein érsek, Ratzinger személyi titkára is. A ciprusfából készült koporsót vörös szalaggal kötötték át, majd ezt három viaszpecséttel rögzítették. Ezt követően fémkoporsóba helyezték és lehegesztették. Ezután engedték le a koporsót a márványból kialakított sírkamrába. A téren megjelent hatalmas tömeg már a temetési szertartáson azt skandálta, „santo subito’, amely azt jelenti, hogy szentség hírében hunyt el. A hívők mielőbb a boldogok, majd a szentek sorában szeretnék tisztelni a német pápát. A búcsúvétel pillanataiban Ferenc pápa úgy fogalmazott, hálásak vagyunk bölcsességéért.

Forrás: ilgiornale.it

Zuhanórepülésben a svéd ingatlanpiac

A svéd háztartásoknak tavaly 10-15 százalékos reáljövedelem-csökkenést kellett elkönyvelniük, majd erre rakódott a jelzáloghitel-kamatok jelentős emelkedése, miközben a lakosság ingatlanjainak értéke drasztikusan csökkent. Az SBAB bank a hét elején bemutatta, hogy a lakhatási célú ingatlanok értéke 17 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest. A pénzintézet előrejelzése szerint az esésnek egyelőre nincsen vége. A bank szerint az értékcsökkenés 22 százaléknál állhat meg, valamint az árak idén stabilizálódhatnak. 

Tor Borg közgazdász, a Citymark elemzési vezetője ennél borúlátóbb, szerinte további tízszázalékos csökkenésre lehet számítani, azaz átlagosan 27 százalékos lesz az értékvesztés. A szakember szerint minden háztartás számára feszítetté válik a gazdasági helyzet, ami a kereslet további egyértelmű csökkenésével jár. 

Borg értékelését osztja Cecilia Hermansson, a Swedbank korábbi vezető közgazdásza, valamint egy ingatlangazdasági kutatóintézet munkatársa is. „Folyamatos szakadék tátong aközött is, hogy az eladók mit szeretnének kapni, és amit a vevők hajlandóak adni, így a lakásárak esésének folyamata még nem zárult le” – mondta el Hermansson. Egyikük sem hiszi, hogy a svéd jegybank, a Riksbank csökkentené az alapkamatot 2023-ban, ugyanakkor mindketten úgy vélik, hogy a háztartások hitelkamatokkal és munkaerőpiaccal kapcsolatos bizonytalansága aggasztó gazdasági tényezővé válhat. Az árcsökkenés jobban fogja érinteni az elektromos fűtésű családi házakat, míg a távfűtésű lakások ára mérsékeltebben csökken. A 27 százalékos átlagos csökkenés azt jelenti, az ingatlanárak visszatérnek a 2018-as árszintre.

Forrás: Svenska Dagbladet

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.