Ukrajna további támogatását erősítették meg a balti államok és Lengyelország

További támogatásukról biztosították Ukrajnát a balti államok és Lengyelország külügyminiszterei keddi lettországi tanácskozásuk alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 31. 20:45
LANDSBERGIS, Gabrielius; RAU, Zbigniew ; REINSALU, Urmas; RINKEVICS, Edgars
Riga, 2023. január 31. Gabrielius Landsbergis litván, Zbigniew Rau lengyel, Edgars Rinkevics lett és Urmas Reinsalu észt külügyminiszter (b-j) kezet fog, miután megállapodást írtak alá a balti államok és Lengyelország külügyminisztereinek találkozóján Rigában 2023. január 31-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins

További támogatásukról biztosították Ukrajnát a balti államok és Lengyelország külügyminiszterei keddi lettországi tanácskozásuk alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban.

Edgars Rinkevics lett, Urmas Reinsalu észt, Gabrielius Landsbergis litván és Zbigniew Rau lengyel tárcavezető egyben megállapodott a szorosabb együttműködésben és az erőfeszítések összehangolásában.

Ha lakosságarányos erőfeszítéseinket vesszük, akkor a mi négy országunk az, amely a legtöbb fegyvert, felszerelést és lőszert küldi Ukrajnának

– hangoztatta Rau. 

„Azt a gondolkodásmódot követjük, hogy a lehető legtöbbet, a lehető leggyorsabban segítsünk Ukrajnának” – tette hozzá.

A lengyel tárcavezető azt is kiemelte, hogy a négy ország az Oroszország elleni uniós szankciók kérdésében egy hangon szólal meg. Mint mondta, a büntetőintézkedések esetében szükséges volna kizárni az esetleges kibúvókat és kivételeket.

A négy külügyminiszter mindemellett borúlátónak mutatkozott az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatokat illetően, amelyeket a három balti állam nemrég beszűkített. Landsbergis szerint sok esetben nincs is értelme, hogy európai fővárosokban orosz nagykövet legyen. 

A litván tárcavezető úgy fogalmazott, hogy nem egy diplomáciai intézményről, hanem időközben már egy „propagandaintézményről” lehet beszélni, amely szerinte háborús bűncselekményeket igyekszik elpalástolni és „népirtó törekvéseket” segít elő.

Borítókép: Gabrielius Landsbergis litván, Zbigniew Rau lengyel, Edgars Rinkevics lett és Urmas Reinsalu észt külügyminiszter (balról jobbra) kezet fog, miután megállapodást írtak alá a balti államok és Lengyelország külügyminisztereinek találkozóján Rigában 2023. január 31-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.