időjárás 21°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Ukrajna további támogatását erősítették meg a balti államok és Lengyelország

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 20:45 2023.01.31. 20:57
Ukrajna további támogatását erősítették meg a balti államok és Lengyelország

További támogatásukról biztosították Ukrajnát a balti államok és Lengyelország külügyminiszterei keddi lettországi tanácskozásuk alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban.

Edgars Rinkevics lett, Urmas Reinsalu észt, Gabrielius Landsbergis litván és Zbigniew Rau lengyel tárcavezető egyben megállapodott a szorosabb együttműködésben és az erőfeszítések összehangolásában.

Ha lakosságarányos erőfeszítéseinket vesszük, akkor a mi négy országunk az, amely a legtöbb fegyvert, felszerelést és lőszert küldi Ukrajnának

– hangoztatta Rau. 

„Azt a gondolkodásmódot követjük, hogy a lehető legtöbbet, a lehető leggyorsabban segítsünk Ukrajnának” – tette hozzá.

A lengyel tárcavezető azt is kiemelte, hogy a négy ország az Oroszország elleni uniós szankciók kérdésében egy hangon szólal meg. Mint mondta, a büntetőintézkedések esetében szükséges volna kizárni az esetleges kibúvókat és kivételeket.

A négy külügyminiszter mindemellett borúlátónak mutatkozott az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatokat illetően, amelyeket a három balti állam nemrég beszűkített. Landsbergis szerint sok esetben nincs is értelme, hogy európai fővárosokban orosz nagykövet legyen. 

A litván tárcavezető úgy fogalmazott, hogy nem egy diplomáciai intézményről, hanem időközben már egy „propagandaintézményről” lehet beszélni, amely szerinte háborús bűncselekményeket igyekszik elpalástolni és „népirtó törekvéseket” segít elő.

Borítókép: Gabrielius Landsbergis litván, Zbigniew Rau lengyel, Edgars Rinkevics lett és Urmas Reinsalu észt külügyminiszter (balról jobbra) kezet fog, miután megállapodást írtak alá a balti államok és Lengyelország külügyminisztereinek találkozóján Rigában 2023. január 31-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

Háború Ukrajnában

Szexistának és megalázónak tartják az ukránok legújabb slágerét + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.