Választásokat ígért Mianmar katonai kormányzata

Mianmarban káosz uralkodik azóta, hogy a hadsereg puccsal visszaszerezte a hatalmat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 04. 13:35
null
Najpjido, 2023. január 4. Rendõrök a Mianmar függetlenségének 75. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén Najpjidóban 2023. január 4-én. Mianmar, korábbi nevén Burma 1948-ban ezen a napon vált függetlenné Nagy-Britanniától. MTI/AP/Aung Shine Oo Fotó: Aung Shine Oo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mianmar puccsal hatalomra jutott katonai kormánya szabad és tisztességes választásokat ígért az év végére, valamint 7012 bebörtönzött elítéltet enged szabadon a Nagy-Britanniától való függetlenség 75. évfordulója alkalmából kihirdetett amnesztia részeként. Egyelőre nem tudni, hogy engednek-e szabadon politikai foglyokat is, az MRTV állami televízió beszámolója szerint a gyilkosságért vagy nemi erőszakért elítélt, valamint a robbanóanyagokkal, törvényellenes szervezkedéssel, fegyverekkel, kábítószerrel és korrupcióval kapcsolatos vádak miatt bebörtönzöttek nem részesülhetnek közkegyelemben.

A fővárosban, Najpjidóban grandiózus katonai felvonulással megtartott ünnepségen a junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok ünnepi beszédében azt ígérte, hogy a 2021-es hatalomátvétel után bevezetett szükségállapot legutóbbi, hat hónapos meghosszabbításának lejárta, vagyis január vége után, de még az idén szabad és tisztességes választásokat tartanak az országban a 2008-as alkotmányban foglalt szabályok szerint.

Miután az elmúlt két évben minden ellenzéki tevékenységet elfojtó hadsereg ellenőrzi majd a demokratikusnak ígért választás teljes folyamatát, annak célja feltehetően nem más, mint a hadsereg hatalomátvételének hitelesítése, illetve a tábornokok hatalmának megszilárdítása – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A délkelet-ázsiai országot sújtó nemzetközi elszigeteltségre és a nyugati szankciókra utalva beszédében Min Aung Hlaing kikelt „a Mianmar belügyeibe beavatkozni akaró országok és szervezetek zavarkeltő törekvései” ellen, és méltatta azt a néhány országot – köztük Kínát, Indiát, Thaiföldet, Laoszt és Bangladest –, amelyek fenntartják a junta támogatását.

Mianmarban káosz uralkodik azóta, hogy a hadsereg puccsal visszaszerezte a hatalmat a Nobel-díjas Aung Szang Szú Kji kormányától, amely 2015-ben elsöprő fölénnyel nyerte meg a választásokat, véget vetve akkor a katonai junta 49 éves uralmának. A Nobel-békedíjas volt vezetőt, aki életének nagy részét fogságban töltötte a katonai kormányok alatt, a junta hatalomátvétele után ismét letartóztatták, és számos – jogvédők szerint – abszurd bűncselekmény miatt elítélték. Tavaly év végén öt újabb korrupciós vádpontban találták bűnösnek, és további hét évre bebörtönözték, lezárva ezzel a koncepciós perek maratoni sorozatát.

A junta brutális erőszakkal fojtotta el a békés demokráciapárti tüntetéseket, és véres leszámolásokat rendezett az új hatalom vélt vagy valódi ellenfeleinek körében. Ez fegyveres ellenállást váltott ki az országban. A hadsereg, amelynek 2021-es puccsa a muszlim vallású rohingja kisebbség újabb menekülthullámát indította el, ma is sűrűn keveredik összecsapásokba a nagyobb autonómiára törekvő etnikai kisebbségek fegyveres csoportjaival és a demokrácia visszaállításáért küzdő erőkkel.

A függetlenség napja alkalmából Min Aung Hlaing tábornok személyesen tüntetett ki kedden egy nacionalista és iszlámellenes nyilatkozatairól ismert buddhista szerzetest kiemelkedő munkásságáért. Viratu szerzetest a Time Magazin 2013-ban a „buddhista Bin Ladennek” nevezte az al-Kaida terrorhálózat néhai vezetője után.

 

Borítókép: Rendőrök a Mianmar függetlenségének 75. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén Najpjidóban 2023. január 4-én (Fotó: MTI/AP/Aung Shine Oo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.