A német fiatalok fele már azt sem tudja, mikor volt a náci korszak

Nem az érdektelenség, hanem a történelmi ismertek hiánya a probléma.

2023. 02. 23. 7:45
Participants are seen during the 'March of the Living' at the former Nazi-German Auschwitz Birkenau concentration and extermination camp in Brzezinka, Poland on April 28, 2022. The annual march is a part of educational program, which brings Jewish students from around the world to Poland, where they explore the remnants of the Holocaust. Participants march silently three kilometers from Auschwitz I to Auschwitz II Birkenau, the largest Nazi concentration camp complex built during World War II. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 16 és 25 év közötti német fiatalok kevesebb mint fele tudta pontosan meghatározni a nemzetiszocializmus korszakát – derült ki egy friss felmérésből. A MEMO kutatása alapján a többségnek ezen kívül is meggyűlt a baja a történelemmel:

  • a válaszadók ötöde képtelen volt megnevezni egynél több csoportot, amely a nácizmus áldozatául esett,
  • kevesebb mint felük volt tudatában, hogy a fogyatékkal élők is célkeresztben álltak,
  • kevesebb mint harmaduknak jutott eszébe, hogy a romákat is üldözték.

 

A tanulmány ugyanakkor arra az érdekes következtetésre jutott, hogy a hiányosságok mögött koránt sem az érdektelenség áll.

 

Ellenkezőleg, a fiatalok azt válaszolták, hogy nagyon is érdekli őket a nácizmus korszaka, szeretnének többet tanulni róla, történelmi helyekre látogatni, esetleg párhuzamokat vonni a jelenkor történéseivel. Ami azt illeti, még érdeklődőbbek is, mint az átlag: a 16 és 25 év közötti korosztály kétharmada nyilatkozta, hogy aktívan foglalkozik a nemzetiszocializmus időszakával, míg a teljes népességben ez az arány 53 százalékos.

A fiatalokra gyakran sütik rá, hogy nem érdekli őket a történelem és a politika. A mi felmérésünk viszont más képet fest; egy nagyon is elkötelezett és érdeklődő generációét 

– magyarázta a tanulmány egyik szerzője. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a történelmi ismereteket illetően kétségtelenül vannak hiányosságok, amit egyes sajtókommentárok az oktatási rendszer hibájaként róttak fel.

The March Of The Living 2022
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A jelentés összesítésében megjegyzi, hogy közel nyolcvan évvel a II. világháború után az emlékezés új kihívásokkal szembesül: egyre kevesebb élő tanú tud beszámolni a nácizmus bűneiről, a digitális média elmossa a határvonalat valóság és fikció között, 

 

a Z generáció (az 1996 és 2012 között születettek) egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: mi közöm nekem ehhez?

 

A tanulmány szerint azoknak, akik foglalkoztak a nácik történelmével, 60 százaléka figyelmesebb volt a diszkrimináció jelenségével kapcsolatban. A jelenkori helyzetre rákérdezve arra jutottak, hogy minden harmadik fiatal maga is tapasztal valamiféle megkülönböztetést, különösen a migrációs hátterű vagy alacsony jövedelmű családok között.

Borítókép: diákok tanulmányúton az auschwitzi koncentrációs tábornál (Fotó: Beata Zawrzel/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.