Brüsszeli korrupció: felfüggesztették két képviselő mentelmi jogát

Az Európai Parlament politikusai harmadik országok érdekeit képviselték készpénzért cserébe.

Forrás: Politico2023. 02. 02. 11:34
TARABELLA, Marc; KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. január 3. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az elõzõ nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselõjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselõnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette Andrea Cozzolino és Marc Tarabella szocialista képviselők mentelmi jogát az Európai Parlament (EP). Az uniós döntéshozó testület képviselői a csütörtöki plenáris ülésen szavaztak a korrupciós ügybe keveredett társaik sorsáról. 

Az Európai Unió történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant ki, amikor kiderült, hogy elsősorban szocialista EP-képviselők és a parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetek nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

Az egyik érintettet, Andrea Cozzolino olasz képviselőt azzal gyanúsítja a belga ügyészség, hogy olyan EP-határozatok meghozatalát akadályozta, amelyek EU-n kívüli országoknak az érdekeit sértették, természetesen a harmadik országoktól elfogadott kenőpénzért cserébe

 – derült ki az EP által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumból. 

Cozzolino egyébként az uniós parlament több afrikai országot, köztük Marokkót is átfogó küldöttségének az elnöke volt, és egyben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport vezető képviselője az emberi jogi sürgősségi ügyekben.

A másik mentelmi jogától megfosztott képviselőt, a belga Marc Tarabellát szintén azzal gyanúsítják az ügyészek, hogy harmadik országoknak kedvező álláspontot képviselt az EP-ben, véleményét pedig készpénzre váltotta. Egy ellene szóló tanúvallomás alapján összesen 120 és 140 ezer euró közötti összeget fogadott el „kompenzálásként” – állítja a Marc Tarabella ügyével kapcsolatos dokumentum. A parlamenti jelentéseket egyébként a baloldali képviselőcsoport társelnöke, Manon Aubry fogalmazta meg, miután betekintést kapott a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését indítványozó belga hatóságok irataiba.

 Marc Tarabella, mentelmi jogától megfosztott európai parlamenti képviselő Fotó: Belga via AFP

– Megismétlem, ártatlan vagyok ebben az ügyben, és most már az igazságszolgáltatás dolga, hogy kikérdezzen – tagadta bűnösségét Tarabella, aki maga is ott volt az EP-szavazáson. Cozzolino eközben Olaszországból nyilatkozta a Politico brüsszeli hírportálnak, hogy egyáltalán nem aggódik. 

A két politikussal szemben ugyanakkor ugyanolyan erős vádakat emelhetnek, mint a korrupciós botrányban már letartóztatott személyek ellen.

 Az ügyben eddig négy személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, mégpedig az EP volt szocialista alelnökét, Eva Kailit, élettársát, Francesco Giorgit, Antonio Panzeri volt EP-képviselőt, valamint Niccolo Figa-Talamancát, a jogállamisági kérdésekkel foglalkozó No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját. 

Brüsszel azonban még továbbra sem lélegezhet fel, Panzeri ugyanis vélhetően vádalkut kötött a belga hatóságokkal. Ahogyan lapunk is megírta, lányát és feleségét szabadon engedték Olaszországban, amiért cserébe a volt olasz EP-képviselő újabb tíz nevet ígérhetett a vesztegetési ügyben. Az Európai Parlament egyik tisztségviselője szerint eddig még nem érkezett olyan kérvény a belga hatóságoktól, hogy más EP-képviselők mentelmi jogát is függesszék fel.

 

 

Borítókép: az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.