Egyre jobban beleszólnak az érdekcsoportok a brüsszeli jogalkotásba

A korrupciós botrány nem az egyetlen példa a nem kormányzati szervezetek növekvő befolyására.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 02. 12. 11:29
null
FRANCE-EU-SWEDEN-POLITICS-PARLIAMENT Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) és az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciók arra szólítják fel Jutta Paulus zöldpárti képviselőt, hogy mondjon le a metánkibocsátás csökkentését célzó rendelet jelentéstevői pozíciójáról, miután kiderült, hogy egy általa készített jogi szövegtervezeten egy nem kormányzati szervezet (NGO) munkatársának digitális ujjlenyomata szerepel.

A Politico brüsszeli hírportál közölte, hogy a birtokukba jutott dokumentumtervezetet eredetileg Alessia Virone készítette, aki a Clean Air Task Force NGO-nak dolgozik. A szervezet célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Paulus minderre annyit reagált, hogy tanácsadója követett el hibát, aki egy külső megjegyzéseket tartalmazó Word-dokumentumot használt a jogi szövegtervezet alapjául.

A brüsszeli korrupciós botrány kirobbanását követően nem engedhetünk meg ehhez hasonló félreértéseket az NGO-k szerepével kapcsolatban 

– jelentette ki Silvia Sardone ID-s képviselő, a rendelet társjelentéstevője. A tavaly decemberben napvilágot látott korrupciós ügyben az Európai Parlament szocialista képviselőin kívül nem kormányzati szervezetek is érintettek, köztük a jogállamisági kérdésekkel foglalkozó Igazság nélkül nincs béke (No Peace Without Justice). A civil szervezetnek az Európai Bizottság is milliókat fizetett projektjeire.

– Biztosak vagyunk benne, hogy Jutta Paulus és a Zöldek képviselőcsoportjának minden tagja egyetért abban, hogy semmiképpen sem elfogadható, hogy lobbisták tollat ragadjanak, és kompromisszumos módosításokat fogalmazzanak meg a jelentéstevőknek – fogalmaztak az ügy kapcsán EPP-s képviselők.

Úgy tűnik, Brüsszelben szinte mindennapossá vált, hogy érdekcsoportok is beleszólhatnak az uniós jogalkotásba. 

Néhány hete a Politico arra is rávilágított, hogy egy német EPP-s politikus, Axel Voss, aki a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló rendelet jelentéstevője, bemásolta egy német ipari szövetség javaslatait a saját maga által előterjesztett ötletek közé. Miután a képviselő tagadja az ellene felhozott vádakat, az ügynek egyelőre nem lett semmilyen következménye.

 

Borítókép: Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme (Fotó: FREDERICK FLORIN)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.