Szijjártó Péter: Az emberéletek megmentése most a legfontosabb, ehhez azonnali tűzszünetre van szükség

A külgazdasági és külügyminiszter belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel a két ország együttműködéséről is tárgyalt Minszkben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 13. 16:41
null
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most a legfontosabb feladat az emberéletek megmentése, ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, és meg kell kezdeni a béketárgyalásokat, ezek nélkül ugyanis nem lesz béke Ukrajnában – jelentette ki Szijjártó Péter Minszkben. A külgazdasági és külügyminiszter belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy folyamatosan növekszik a szomszédos országban dúló fegyveres konfliktus áldozatainak száma, egyre többen kényszerülnek menekülni, egyre több a szétszakított család.

– A legfontosabb feladat most nem más, mint emberéleteket menteni. Az emberek életét pedig csak úgy lehet megmenteni, ha ez a háború véget ér – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter, hangsúlyozva: ehhez azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Itt, a miniszter úrral folytatott minszki tárgyalásom során is többször aláhúztam, hogy mi, magyarok a béke pártján állunk 

– mutatott rá a tárcavezető, utalva arra, hogy belarusz kollégáját is arra kérte, tegyenek meg mindent a béke, illetve a háború elhúzódása és eszkalációja ellen. 

Nyugati politikustársaim, a nemzetközi liberális média majd mind el fogja mondani, hogy milyen rossz, hogy én ma itt voltam és tárgyaltam a belarusz kollégámmal. Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani

– fogalmazott a miniszter, aki szerint ha a kommunikációs csatornákat bezárják, feladják a béke reményét. Hozzátette: „mi nemhogy nem akarjuk feladni a béke reményét, mi békét akarunk”. 

Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, mert egyre erősebb a háborús retorika, és ismét felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a háború elhúzódásának vagy eszkalációjának kockázatával járó döntések és nyilatkozatok helyett fókuszáljanak a béketeremtésre. Rámutatott: „lehet, hogy néhány száz vagy ezer kilométerrel vagy egy óceánnal odébb nem tűnik annyira súlyosnak a helyzet. De mi, magyarok, a háború szomszédságában élve, teljes mértékben tisztában vagyunk ennek a háborúnak a pusztító hatásával”.

Kifejtette: a magyarok már eddig is elég nagy árat fizettek a szomszédban zajló konfliktusért, hiszen több mint egymillió menekült távozott Magyarországon keresztül Ukrajnából, és mindenki a saját bőrén érzi a háborús infláció, valamint az elhibázott európai uniós szankciós politika miatt égbe szökő energiaárak hatásait.

Beszélt arról is, hogy Magyarország és Belarusz is felajánlotta saját területét és kapacitásait a felek közötti béketárgyalások céljára. Megerősítette: kommunikáció és diplomácia nélkül nem lesz vége a háborúnak.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy az együttműködés fejlesztéséről is tárgyaltak a szankciók által nem érintett területeken, például a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban, ahol már most is jelentős a magyar export. Hozzátette: a kölcsönös fuvarengedélyek lehetővé teszik, hogy a magyar és a belarusz vállalatok egymás országaiba szállítsanak.

Tájékoztatása szerint belpolitikai kérdéseket nem vitattak meg, kiemelte viszont a nemzeti kisebbségi jogok érvényesülésének, a vallásszabadság garantálásának fontosságát. Emellett tárgyaltak arról is, hogy a magyar kormány növelni fogja az Uszpenszkij-székesegyház felújításához adott forrásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: „mi, magyarok nem szállítunk fegyvereket ebbe a háborúba, ugyanakkor az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre annak érdekében, hogy segítsünk a nehéz helyzetben lévő embereken”.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni az ukrajnai háborúban. 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján a háború elhúzódására lehet következtetni.  A tárcavezető kifejtette: Magyarország Ukrajnával szomszédos országként az elmúlt közel egy évben a háború minden azonnali következményével szembesült, köztük a több mint egymillió menekülttel, az egekbe szökő inflációval és a tízmilliárd euróval nagyobb nemzeti energiaszámlával. Emlékeztetett: minél tovább húzódik a háború, annál többen halnak meg. Leszögezte: Magyarország álláspontja a háború kitörése óta változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni, mert csak ezek vezetnek el a békéhez, így az emberéletek megmentéséhez, aminél nincs fontosabb feladat.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szjarhej Alejnyikkal tárgyalt Minszkben (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.