Kína leelőzte az Egyesült Államokat a technológiai versenyben

Az Egyesült Államokat leelőzve Kína került a globális innovációs verseny élére. Peking elsősorban védelmi, biztonsági és űrkutatási ágazatokban tölt be domináns szerepet – derül ki az ASPI ausztrál kutatóintézet csütörtökön ismertetett tanulmányából. A canberrai agytröszt szakértői figyelmeztették a nyugati országokat a kínai befolyás növekedésére, amelynek következtében Peking akár kizárólagos jogot is szerezhet bizonyos területeken.

2023. 03. 02. 16:05
null
This photo taken on February 24, 2023 shows people visiting an exhibition showing China's 30 years of achievements in manned spaceflight at the National Museum of China in Beijing. (Photo by ZH0126 / AFP) (Photo by ZH0126 / China Xtra via AFP) Fotó: Forrás Kulturális Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kína nagy jelentőségű kutatásaival megteremtette az alapokat ahhoz, hogy világszinten a tudomány és technológia terén vezető szerepet töltsön be” – írják legfrissebb tanulmányukban az ASPI szakértői.

Az elemzők az amerikai külügyminisztérium támogatásával egy éven át vizsgálták a technológiai fejlődést, és arra a megállapításra jutottak, hogy 44 ágazatból 37 élén Kína áll, az Egyesült Államok pedig csak a maradék hét területen – többek közt az oltóanyagok és a kvantum-számítástechnika területein – tölt be vezető szerepet.

Mindeközben Kína olyan területeken vált dominánssá, mint a mesterséges intelligencia, a robotika és a biotechnológia, valamint jelentős szerepet tölt be a védelmi, biztonsági és űrkutatásokban. A szakértők kiemelték továbbá India, az Egyesült Királyság, Dél-Korea, Németország, Olaszország és Ausztrália szerepét is, amelyek nevei rendszeresen felmerülnek az innovációs versenyben, de kutatásaik jelentősen elmaradnak a két nagyhatalométól.

A kínai űrrepülés eredményeit bemutató kiállítás a pekingi Kínai Nemzeti Múzeumban Fotó: AFP/China Xtra/ZH0126

A rangsorolás felállításában döntő szerepet játszottak a neves folyóiratokban publikált, sokat idézett tanulmányok.

Az ASPI jelentésében kiemelte, a kínai kutatók kilencszer annyi kulcsfontosságú tanulmányt írnak, mint amerikai kollégáik és a világ tíz vezető kutatóintézete Kínában található.

A kínai kutatások csaknem fele a repülőgép-hajtóművekkel kapcsolatban készült, beleértve a hiperszonikus repülőgépeket is. „Látjuk Kína erőfeszítéseit a tehetségek és a tudás importján is: a nagy jelentőségű cikkek egyötödét olyan kínai kutatók írják, akik az Öt Szem országainak egyikében posztgraduális képzés részeként végzik tanulmányaikat” – idézte az ASPI tanulmányát a The Guardian brit napilap. Az Öt Szem Szövetség (FVEY) a legrégebbi és legnagyobb hírszerzési együttműködés, amelyet a világ öt angolszász országa, nevezetesen Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok alkot. 

A nyugati demokráciák elveszítik a globális innovációs versenyt, beleértve a tudományos és kutatási áttörésekért folytatott versenyt is

– emelték ki a kutatók, sürgetve a kormányokat arra, hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyenek kutatásaik előmozdítása érdekében.

Látogatók a pekingi Kínai Nemzeti Múzeumban megrendezett űrtechnológiai kiállításon Fotó: AFP/China Xtra/ZH0126

A szakértők továbbá szorosabb együttműködést javasolnak az országoknak az egyre növekvő kínai befolyás ellensúlyozására, amelyet egyébként Washington is érez. Joe Biden amerikai elnök február elején elmondott évértékelő beszédében külön kiemelte, hogy az Egyesült Államok extra forrásokat kíván fektetni az amerikai innovációs iparba, hogy felvegyék a versenyt a domináns szerepre törő Kínával. Az elnök egyúttal közölte, szorosabb együttműködést szorgalmaz szövetségeseivel a fejlett technológiák védelme érdekében, valamint azért, hogy ne ellenük használják fel azokat. Azt azonban nem tudni, Washington be tudja-e hozni lemaradását, ugyanis az ASPI szakértői is leszögezték:

nagy szakadék tátong a két vezető nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok között.

Borítókép: Látogatók a pekingi Kínai Nemzeti Múzeumban megrendezett űrtechnológiai kiállításon 2023. február 24-én (Fotó: AFP/China Xtra/ZH0126)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.