időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Tovább mélyíti katonai egyíttműködését Kína és Oroszország

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 16:10 2023.03.30. 16:18
Tovább mélyíti katonai egyíttműködését Kína és Oroszország

A kínai hadsereg kész fokozni az orosz hadsereggel a stratégiai kommunikációt és egyeztetést – jelentette ki a kínai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

 

A két ország kész együtt tenni a globális biztonsági kezdeményezések megvalósításáért

 

– fogalmazott tájékoztatóján Tan Ke-fej, a védelmi tárca szóvivője. Hozzátette: a felek a bizalom elmélyítésére törekszenek, nemzetközi téren pedig a tisztesség és az igazságosság közös védelmezésére. 

 

Mint mondta, a jövőben is tartanak közös tengeri, légi járőrözéseket és hadgyakorlatokat.

 

Az Egyesült Államok részéről korábban azt vetették Kína szemére, hogy drónok, tüzérségi eszközök és lőszerek küldését fontolgatja Oroszországnak. Peking dezinformációnak minősítette Washington állításait, hozzátéve, hogy nem Kína az az ország, amely olajat önt a tűzre azzal, hogy fegyverszállítmányokat eszközöl az orosz–ukrán konfliktus során.

A szóvivő kitért az Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között nemrég létrejött, Ausztráliát a legkorszerűbb, atommeghajtású támadó tengeralattjárókkal ellátó megállapodásra is, hangsúlyozva, hogy ez fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben. A London, Canberra és Washington közötti szövetséget a szóvivő „a hidegháborús mentalitás megnyilvánulásának” nevezte, amely „haszontalan és rendkívül káros”.

Mint mondta, „ez a nukleáris elrettentés politikájának kiterjesztése, eszköz a NATO ázsiai-csendes-óceáni változatának kiépítéséhez, aminek komoly hatása lesz a régió békéjére és stabilitására.”

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök az országaik közötti átfogó partnerség és stratégiai együttműködés továbbfejlesztéséről szóló dokumentumokkal a moszkvai Nagy Kreml-palotában tartott aláírási ünnepségen 2023. március 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Vlagyimir Asztapkovics)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.