A kiszivárgott titkos iratok elárulják, mely államokban csökken Ukrajna támogatottsága

A készletek apadása és a politikai lelkesedés alábbhagyása is közrejátszik abban, hogy egyre több európai országban csökken a kiállás Ukrajna támogatása mellett – ismerteti a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratok alapján a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 17. 13:57
null
Nagy-Britannia, 2023. március 24. Kiképzésen Nagy-Britanniában tartózkodó ukrán újonc katonák gyakorlatoznak AS90-es önjáró, 155 mm-es lövegekkel egy délnyugat-angliai gyakorlótéren 2023. március 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négy tucatnyi kiszivárgott hírszerzési dokumentumhoz jutott hozzá a Newsweek, amelyek közül húszat közzétettek. A titkos és szigorúan titkos minősítéssel ellátott iratok fontos betekintést adnak az ukrajnai háború állásába. A dokumentumokból egyebek mellett az is kiderül, hogy más országok hogyan állnak hozzá Ukrajna támogatásához.

Országonként ismertetik az Ukrajnának nyújtott európai támogatást, egy lista azonban felsorol kilenc országot, amelyeknél csökken a Kijev megsegítésére irányuló politikai akarat és kapacitás:

  • Belgium, 
  • Bulgária, 
  • Dánia, 
  • Görögország, 
  • Luxemburg, 
  • Lettország, 
  • Portugália, 
  • Szlovákia és 
  • Szlovénia.

Az összeállítás az egyes fővárosokban dolgozó amerikai védelmi attasék jelentései alapján készült.

Az irat harcoló dandárok szerint részletesen tárgyalja az Ukrajnának ígért felszereléseket, a katonai áruk áramlását, a 2023 januárja és áprilisa közötti szállítási ütemterveket, továbbá az ukrán személyzet kiképzésének állását.

Jelzik azt is, hogy a szállítások hogyan tetőznek az április végére tervezett „tavaszi offenzívára”. A kilenc harcoló dandár addigra komoly felszerelést kap, többek között több száz tankot és egyéb harci járművet – olvasható a V4NA cikkében.

Borítókép: ukrán újoncok kiképzése Nagy-Britanniában (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.