A G7-ek megosztottak Kínával kapcsolatban

Amíg az ukrajnai háború, a klímaváltozás, vagy az észak-koreai rakétakísérletek esetében teljes az egyetértés a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7-csoportban, ez Kína és különösen Tajvan esetében nincs így. Amíg Washington és Tokió egységre szólítja fel a szövetséget Peking gazdasági és katonai erejével szemben, addig Párizs továbbra is „stratégiai függetlenséget” követel magának Kínával kapcsolatban.

2023. 04. 17. 10:05
Hajasi Josimasza japán, Melanie Joly kanadai, Catherine Colonna francia, Antonio Tajani olasz külügyminiszter, Enrique Mora, az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) főtitkár-helyettese, James Cleverly brit, Annalena Baerbock német és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (balról jobbra haladva) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri találkozóján a japán Nagano prefektúrában fekvő Karuidzavában 2023. április 17-én. (Fotó: MOFA of Japan / Twitter)
Hajasi Josimasza japán, Melanie Joly kanadai, Catherine Colonna francia, Antonio Tajani olasz külügyminiszter, Enrique Mora, az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) főtitkár-helyettese, James Cleverly brit, Annalena Baerbock német és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (balról jobbra haladva) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri találkozóján a japán Nagano prefektúrában fekvő Karuidzavában 2023. április 17-én. (Fotó: MOFA of Japan / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború, Kína kérdése, Tajvan helyzete, a nukleáris rakéták számának csökkentése, a globális élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás és az Észak-Koreai rakétakísérletek is a legfontosabb témák között szerepelnek a világ legfejlettebb gazdaságainak (G7) Japánban tartott találkozóján. A vasárnapi munkavacsorát követően, ma folytatódtak a tárgyalások, sőt a háromnapos csúcs zárására a felek már a keddi közös nyilatkozat megfogalmazásán dolgoznak.

A külügyminiszteri szintű találkozó egyben előkészíti a jövő hónapban, Hirosimában tartandó csúcstalálkozót is.

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán képviselői a mai napon Ukrajna helyzetét és a „globális dél” problémáit járják körül, miután a tegnap esti munkavacsorán már az indiai–csendes-óceáni térség „különböző kihívásairól” – mint Kína katonai lépései Tajvan tekintetében vagy az Észak-Koreai sorozatos rakétakilövések – egyeztettek.

A nemzetközi közösség fordulóponthoz érkezett. Elutasítunk minden egyoldalú kísérletet a status quo erővel történő megváltoztatására, illetve az orosz agressziót Ukrajna ellen, ideértve a nukleáris fenyegetést is. Demonstrálni fogjuk a G7-ek szilárd elkötelezettségét a nemzetközi rend jogszerű fenntartása mellett

 – fogalmazott Hajasi Josimasza japán külügyminiszter. Míg amerikai kollégája, Anthony Blinken Kijev katonai támogatása fenntartásának fontosságát és további szankciók kivetését hangsúlyozta a szövetségesek részéről az orosz–ukrán konfliktus tekintetében.

A külügyminiszterek Ukrajna kapcsán megállapodtak a „szankciók kijátszásának, valamint a harmadik fél által Oroszországnak történő fegyverszállításoknak a megelőzésére és reagálásra irányuló koordináció” megerősítéséről is.

 

Egység a franciák nélkül?

A japán külügyminiszter „rendkívül fontosnak” nevezte a G7-ek egységének fenntartását, utalva arra, hogy Emmanuel Macron francia államfő a hónap elején „stratégiai függetlenséget” szorgalmazott Európának Kína és különösen Tajvan kérdésében, mondván az öreg kontinens – de Franciaország legalábbis – nem kíván részt venni a sziget körüli amerikai–kínai „konfliktusban”.

Mindez azonban szembemegy az amerikai és japán célokkal, Tokió – amely idén a G7 elnöke – ugyanis azon dolgozik, hogy egységfrontot alakítson ki Kínával szemben, felszólítva Pekinget a globális szabályokon alapuló rend betartására. Sőt Washington és Tokió a pekingi „gazdasági nyomás” miatt erőteljesebb fellépést szorgalmaznak, beszámolók szerint a holnap kiadandó végső nyilatkozatban intézkedéseket sürgetnek például a kínai félvezetők ellátási láncának diverzifikálása érdekében.

Catherine Colonna francia külügyminiszter hangsúlyozta: nincs változás a Kínával és Tajvannal kapcsolatos francia álláspontban.

A vezetők azonban egyetértettek a Pekinggel való együttműködés fontosságában a globális kihívások, valamint a közös érdekű területek esetében, „egy konstruktív és stabil kapcsolat kiépítését” szorgalmazva.

A tajvani konfliktus kapcsán, mint ismert, Peking saját részének tekinti a szigetet, és noha Washington hivatalosan nem fogadta el annak függetlenségét, több ízben támogatóan lépett fel mellette, ami Peking szerint a belügyekbe való beavatkozás és sérti az egy Kína-elvet. A múlt héten a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot is tartott a sziget körül, amely légi és tengeri blokádgyakorlatokat, valamint „tényleges harci körülmények között” végrehajtott, szimulált csapásokat is magában foglalt.

A külügyminiszterek megerősítik a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fontosságát, amely a „nemzetközi közösség biztonságának és jólétének nélkülözhetetlen eleme” – közölte a japán külügyminisztérium. A tisztviselők továbbá „a Tajvani-szoros kapcsán a békés megoldására” szólítottak fel.

Az észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérletekre válaszul Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok megerősítette a két- és háromoldalú biztonsági együttműködését, és rakétavédelmi gyakorlatokba kezdett a Japán-tengeren.

 

Határozott klímacélok

Szapporóban tartott tanácskozásukon tegnap a külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy céljuk a szén-dioxid-semlegesség elérésére legkésőbb 2050-ig. A G7-ek tavaly már elkötelezték magukat amellett, hogy 2035-re a villamosenergia-ágazat nagy részét szén-dioxid-mentessé teszik, és ezt a célt vasárnap újból megerősítették – emlékeztetett az MTI.

A nehéz tárgyalásokat jelzi, hogy a résztvevők nem vállaltak konkrét időpontot a szénalapú villamosenergia-termelés fokozatos kivezetésére, míg az Egyesült Királyság Franciaország támogatásával 2030-as határidőt javasolt. A megállapodás a megújuló energiaforrások fejlesztésének felgyorsítását és a földgázfogyasztás csökkentését szorgalmazta, miközben a fosszilis tüzelőanyagokból való fokozatos kivonulásra törekszik – derült ki a csoport vasárnapi közleményéből.

A tagok elismerték a földgázfogyasztás csökkentésének szükségességét, ugyanakkor azt is elmondták, hogy az ágazatba történő beruházások segíthetnek a lehetséges energiahiányok kezelésében – derült ki a közleményből.

Drasztikusan növelni fogjuk a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiát

– fogalmaztak a tagok a közleményben, vállalva, hogy 2030-ig közösen 150 gigawattal növelik a tengeri szélkapacitást, a napenergia-kapacitást pedig több mint 1 terawattra emelik.

A résztvevők abban is megállapodtak, hogy felgyorsítják „a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását”, hogy legkésőbb 2050-re elérjék a nettó nullát az energiarendszerekben.

Borítókép: Hajasi Josimasza japán, Melanie Joly kanadai, Catherine Colonna francia, Antonio Tajani olasz külügyminiszter, Enrique Mora, az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) főtitkár-helyettese, James Cleverly brit, Annalena Baerbock német és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (balról jobbra haladva) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri találkozóján a japán Nagano prefektúrában fekvő Karuidzavában 2023. április 17-én (Fotó: MOFA of Japan / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.